Cadmus fordítás Cadmus

Szaúdi űrutasok indultak a Nemzetközi Űrállomásra magánszervezésben

2023. 05. 23.

Megérkezett hétfőn a nemzetközi Űrállomásra (ISS) a két szaúd-arábiai és két amerikai űrhajós. A houstoni Axiom Space magánvállalat szervezte űrutazás során elsőként jutott ki az űrbe arab nő Rajjánah Barnavi szaúdi őssejtkutató személyében. Ez a második, teljesen magánjellegű misszió az ISS-re.

A SpaceX Falcon 9 rakétával fellőtt Dragon űrkapszula az Axiom alkalmazásában álló nyugalmazott NASA-űrhajós, Peggy Whitson parancsnoksága alatt indult el a floridai Kennedy Űrközpontból. Whitson pályafutása során minden más amerikainál több időt – 665 napot – töltött az űrben.

A pilóta feladatait John Shoffner amerikai üzletember, egy autóversenyző csapat tulajdonosa látta el. A szaúdi kormány pénzének köszönhetően indult útnak Barnavi, valamint Ali al-Karni, a szaúdi királyi légierő vadászpilótája.

A két szaúdi az első szaúdi űrutas 1985 óta, amikor a királyság egyik hercege a Discovery űrsikló fedélzetén helyet kapott. Az űrállomáson az Egyesült Arab Emírségek egy űrhajósa fogadja majd őket. A négyfős csapat több mint egy hetet tölt odafönt, különféle kísérleteket végeznek.

Ez a második magánrepülés az űrállomásra, amelyet a houstoni székhelyű Axiom Space szervezett. Az első tavaly áprilisban volt, amikor három üzletember és egy másik nyugalmazott NASA-űrhajós volt a túra résztvevője. A cég azt tervezi, hogy idővel megkezdi saját szobák hozzáadását az állomáshoz, végül pedig önálló űrbéli “előőrsöket” alakít ki és ad majd bérbe.

Az Axiom nem hozta nyilvánosságra, hogy a résztvevők mennyit fizetnek a tíznaposra tervezett küldetés lebonyolításáért, de a cég korábban utalt arra, hogy a jegyek ára személyenként 55 millió dollár.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑