Cadmus fordítás Cadmus

Szaúdiak finanszírozták és hajtották végre a szeptember 11-i terrortámadás főpróbáját

2017. 09. 12.

A szeptember 11-i terrortámadás áldozatainak 1400 családtagja nyújtott be csoportos keresetet Szaúd-Arábia ellen. A hozzátartozók azért perlik a szaúdiakat, mert a gyanú szerint azok minden lehetséges eszközzel támogatták a merényletek tervezését és kivitelezését. A most nyilvánosságra került dokumentumok szerint főpróbát is tartottak, amelyet Szaúd-Arábia finanszírozott.

Tovább folytatódik a szaúdiak ellen benyújtott per, amelynek során legutóbb olyan állítások kerültek elő, amely szerint a szaúdiak finanszírozták a merénylet főpróbáját – írja a New York Post.

1999-ben, a merénylet előtt két évvel a USA szaúdi nagykövetsége felbérelt két diákot, hogy inkognitóban Phoenixből Washingtonba utazzanak.

A károsultakat képviselő ügyvéd, Sean Carter elmondta, hogy régóta feltételezték, hogy szoros kapcsolat van az al-Kaida és a szaúdi kormány között, és a mostani eset erre még több bizonyítékot szolgáltat.

Az FBI dokumentumai szerint a két, utazással megbízott diák – Mohamed al-Qudhaeein és Hamdan al-Salavi – a szaúdiak amerikai földön levő ügynökei voltak.

Az információk amiatt is megbízhatónak tűntek, mivel a két diák később kapcsolatba került a valódi gépeltérítőkkel.

1999 novemberében, a próbarepülés során a két férfi több alkalommal is megkísérelte a bejutást annak a gépnek a pilótafülkéjébe, amely Phoenixből Washingtonba szállította őket. Ezzel a biztonságot akarták tesztelni.

“Miután felszálltak a gépre Phoenixben rengeteg kérdést tettek fel a légiutas-kísérőnek a repülőgép technikai adataira vonatkozóan. Ezt a személyzet gyanúsnak találta

– áll az FBI egyik idézett jelentésében.

Amikor a gép felszállt, akkor al-Qudhaeein megkérdezte, hogy merre van a mosdó. A légiutas-kísérő ekkor a gép hátsó része felé mutatott, ám a férfi az pilótafülke felé indult el, ahova két alkalommal is megpróbált belépni. A pilóták annyira megijedtek, hogy inkább kényszerleszállást hajtottak végre Ohióban. A repülőtéren az FBI őrizetbe vette és kihallgatta a két férfit, ám hamarosan elengedték őket.

Az FBI később egy terrorgyanús személyt figyelt meg Phoenixben. Mint kiderült, ez a személy Salavi autóját vezette éppen, és emiatt a szövetségi nyomozók egy kicsit jobban utánanéztek Salavinak. Az FBI 2000 novemberi dokumentumai szerint Salavit egy afganisztáni terrorbázison képezték ki robbanóanyagok használatára, amelyet amerikai célpontok ellen akart bevetni. Al-Qudhaeeint pedig a szaúdiak embereként tartották számon.

A két férfi jegyeit a terrorcselekményt előkészítő járatra a szaúdi követség fizette.

Az 1999. november 19-ei próbarepülés után mindkét férfi hivatalosan is a szaúdi államnak dolgozott különböző pozíciókba. Az eset után két hónappal érkezett meg az első 9/11-es gépeltérítő az USA területére.

Carter, a károsultakat képviselő ügyvéd elmondta, hogy azokat az értesüléseket, amelyek szerint a 9/11-es merényletek előtt “próbákat” hajtottak volna végre és ezeket a szaúdi nagykövetség finanszírozta, összesen 5000 oldalnyi bizonyítékkal tudja alátámasztani, köztük FBI-jelentésekkel is.

Orientalista.hu – 888.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑