Cadmus fordítás Cadmus

Százakat öltek meg önkényesen a bangladesi hatóságok

2019. 11. 04.

Százakat gyilkoltak meg a bangladesi hatóságok bírósági ítélet nélkül a dél-ázsiai országban tavaly indított kábítószer-ellenes kampány alatt az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint.

Egy vasárnap kiadott jelentésben a londoni székhelyű szervezet erőszakos körülmények között történt eltűnésekről és a bűnüldöző szervek által előállított hamis bizonyítékokról számolt be.

A jelentés 466, gyaníthatóan bírósági ítélet nélkül végrehajtott kivégzést jegyzett fel 2018-ban azt követően, hogy Sejk Haszína bangladesi miniszterelnök országos drogellenes fellépést indított tavaly májusban.

„Ezeket a gyilkosságokat a teljes kábítószer-tilalom szélesebb összefüggésében követték el, amely során a kormány szándékosan büntetett és megtámadott embereket, különösen a leginkább marginalizált közösségben élőket” – fogalmazott közleményében Dinusika Diszanajake, az Amnesty International (AI) dél-ázsiai igazgatóhelyettese.

Az összes áldozat erőszakos körülmények között tűnt el, holttestüket csak később találták meg, a bűnüldöző szervek szerint lövöldözéseket és tűzharcot követően – áll a jelentésben. Az eltűnések legtöbbjéért a bangladesi rendőrséget és a bangladesi rendőrség bűnözés és terrorizmus elleni elit egységét – teszik felelőssé.

A jogvédő szervezet – amely állítja, hogy látogatást tett a bűncselekmények egyes helyszíneinél és meginterjúvolt állítólagos szemtanúkat – szerint a hatóságok hamis bizonyítékokat állítottak elő a lövöldözésekről és kereszttűzről szóló állításaik alátámasztására.

Az AI felszólította Bangladest, hogy haladéktalanul folytasson le pártatlan, független és hatékony vizsgálatot a bírósági ítélet nélkül végrehajtott kivégzésekkel kapcsolatban.

Hirado.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑