Cadmus fordítás Cadmus

Százezrek előtt misézett a pápa Bangladesben

2017. 12. 01.

Az egyházi vezető katolikus és más vallások hívei előtt mutatta be a szentmisét pénteken az ország muzulmán többségű fővárosában, Dakkában.

A szertartáson a katolikus egyház feje tizenhat papot szentelt fel. Látogatása főképpen a dél-ázsiai ország katolikus közösségére összpontosít. A pápa a misén megköszönte az embereknek, hogy az ország különböző, messzire eső térségeiből is eljöttek. Hangoztatta: „ez is mutatja azt a szeretetet, amelyet az egyház iránt tanúsítanak”. Több ezer ember sorakozott a dakkai egyetem épületével szemben fekvő terület bejáratánál. A mise rendkívüli biztonsági intézkedések közepette zajlott.

Az egyházfő a mise előtt pápamobilján haladt a parkban és integetett az üdvözlő tömegnek. A Bangladesi Katolikus Szövetség becslése szerint mintegy százezer ember vett részt az eseményen. A pápa a tervek szerint találkozik Sejk Haszina Vazed miniszterelnökkel a nap folyamán azt követően, hogy ökumenikus imát tartanak a békéért az érseki palota kertjében. Az eseményen részt vesznek a muzulmán, a hindu, a buddhista és a keresztény hit képviselői. Jelen lesz egy, a szomszédos Mianmarból menekült rohingja muzulmán kisebbség képviselőiből álló 16 fős küldöttség is.

Bangladesben mintegy 375 ezer katolikus él, ez mintegy töredéke az ország 160 milliós lakosságának, amelynek több mint 90 százaléka muzulmán. A dél-ázsiai országban utoljára 1986-ban járt pápa, II. János Pál személyében.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑