2018. 06. 13.

Százezrek kerülhetnek kereszttűzbe a jemeni HodeidábanAz éhhalál mellett most már közvetlen életveszély is fenyegeti a jemeni Hodeidában élőket, segélyszervezetek a város azonnali kiürítését sürgetik.

A negyedik éve folyó véres háborúban szemben álló jemeni Húszik és a szaúdi támogatású Al-Hadi megbuktatott elnök erői ugyanis várhatóan ott csapnak össze, miután a tárgyalás most sem hozott eredményt.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló irodájának vezetője, Mark Lowcock arról számolt be, hogy a segélyszervezetek kénytelenek újratervezni ottani küldetésüket, de szó sincs róla, hogy feladnák a várost, maradni akarnak. Az ENSZ több tucatnyi embere most is ott van, és dolgozik.

A Vörös-tenger partján fekvő Hodeida a jemeni segélyszállítmányok legfontosabb kapuja volt, de már hónapok óta nem kötnek ki hajók a harcok miatt.

Az ENSZ szakértői március elején azt mondták, még két, legfeljebb négy hónapra elegendő az élelmiszertartalék Jemenben, ez az idő lejárt.

Mostanra a lakosság negyede, több mint 22 millió ember szorul segítségre, de többségükhöz nem jutnak el a segélyszervezetek.

Orientalista.hu  – Euronews nyomán

, ,
<


Back to Top ↑