Cadmus fordítás Cadmus

Száznyolcvan húszi halt meg a szaúdi támadásokban

2021. 10. 20.

A síita húszi lázadók támogatói a jemeni kormányerõk és a húszi lázadók közt a nyugat-jemeni Márib tartományban dúló harcokban elhunyt húszi fegyveresek koporsóit viszik egy szanaai mecsetbe a 2021. szeptember 27-i temetési szertartáson.

Továbbra is zajlik a stratégiai háború Jemen több területén, ahol most a Szaúd-Arábia vezette koalíció ért el számottevő eredményt.

Az Irán és Szaúd-Arábia proxiháborújaként emlegetett jemeni polgárháború már 2014 óta zajlik megállás nélkül a kormányerők és a huszi lázadók között, előidézve napjaink legsúlyosabb és legreménytelenebb humanitárius katasztrófáját.

A szaúdiak beszámolója szerint azonban fontos előrelépést tettek, ugyanis a stratégiailag fontos Marib városa környékén több mint 180 huszi lázadót sikerült likvidálniuk – számolt be róla a török TRT World hírtelevízió.

A szaúdi koalíció közleménye szerint légicsapásokkal célozták meg a huszi bázisokat, melynek keretében sikerült 10 katonai járművet is elpusztítani Abdijában, Marib városának közelében is.

30-ra emelkedett a jemeni támaszpontra mért húszi-csapások halálos áldozatainak száma, 60 ember megsebesült
Eddig 111 jemeni életét követelte az olajban gazdag Marib régióért folytatott harc
A koalíció állítása szerint az elmúlt napok során számottevő eredményeket sikerült elérni, ugyanis több száz iráni támogatású lázadót meggyilkoltak. A legtöbb hírügynökség azonban nem tudta megerősíteni független forrásból ezen állításokat.

A huszik még februárban indítottak jelentősebb offenzívát Marib városa ellen, azonban ez első körben nem volt sikeres. Az elmúlt hetek során ismét támadásba lendültek, ám ez a jelenlegi beszámolók szerint szintén nem túl sikeres.

Liner.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑