Cadmus fordítás Cadmus

Százötvenen haltak éhen az etiópiai Tigré tartományban a múlt hónapban

2021. 09. 10.

Mintegy százötvenen haltak éhen augusztus folyamán a háború sújtotta észak-etiópiai Tigré tartományban – közölte kedden a BBC hírszolgálata a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) nevű szervezet jelentésére hivatkozva.

Ez az első összesítés az emberéleteket követelő tigréi éhínségről azóta, hogy a TPLF júniusban visszafoglalta a kormányerőktől a terület nagy részét. Más, független forrásokból az adatot nem erősítették meg, az etiópiai kormány pedig egyelőre nem reagált rá.

Az ENSZ a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy mintegy 400 ezer ember él Tigrében éhínség közepette, és nagyjából 5,2 millió emberhez – az ottani lakosság 90 százalékához – sürgősen segélyt kell eljuttatni, különben az elmúlt évtizedek legsúlyosabb éhínsége alakulhat ki.

Etiópiát 1995 óta tíz, etnikai-nyelvi alapon kijelölt szövetségi állam és két önkormányzattal rendelkező város alkotja. Az Etiópia északi részén fekvő Tigrében tavaly november óta dúlnak harcok a kormányerők és az etiópiai belpolitikai életet korábban három évtizeden át irányító, majd a hatalomból kiszorult, etnikai alapon szerveződött TPLF fegyveresei között.

A harcokban és légi csapásokban nemzetközi szervezetek közlései szerint ezrek vesztették életüket, kétmillióan menekültek el otthonukból, és súlyos humanitárius válság alakult ki.

Addisz-Abeba június végén egyoldalú tűzszünetet jelentett be, miután a felkelők elfoglalták Tigré székhelyét, Mekelét és a terület nagy részét. A fegyvernyugvást azonban a felkelők elutasították, az összecsapások pedig átterjedtek a szomszédos régiókra is.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) arra figyelmeztetett augusztus utolsó napján, hogy már tizenegy napja nem tudott segélyszállítmányokat küldeni Tigrébe. A helyi hatóságok és a tigréi lázadók egymást vádolták a segélyszállítmányok feltartóztatásával. Az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségének (USAID) vezetője, Samantha Power augusztus közepén Addisz-Abebát tette felelőssé a segélyek visszatartásáért.

Civilek lemészárlásával vádolják az etiópiai tigréi lázadókat

Legalább 125 civilt mészároltak le az észak-etiópiai Tigré régió lázadói a szomszédos Amhara régióban – közölték szerdán etiópiai tisztségviselők hírügynökségekkel. A tigréi erők határozottan visszautasították az erről szóló állításokat.

Tisztségviselők elmondása szerint a mészárlás szeptember 1. és 2. között történt az Amhara régióban található Csenna faluban, amely nem messze fekszik a volt Etióp Birodalom egykori fővárosától, Gondartól. Mulugeta Melesza, a közeli Dabat nevű település kórházának vezetője az AFP francia hírügynökségnek elmondta: saját szemeivel látta a 125 holttestet rejtő tömegsírt. Hozzátette: folytatódik a keresés a térségben, további holttestek után kutatva.

Az AFP nem tudta független forrásból megerősíteni a halálos áldozatok számát, sem azt, hogy a meggyilkolt emberek civilek voltak-e, de a helyi lakosok egyértelműen a tigréi lázadókat jelölték meg a gyilkosságok elkövetőinek.
Getacseu Reda, a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) szóvivője szerdán a Twitteren határozottan visszautasította a vádakat.

“Határozottan visszautasítjuk azokat az állításokat, amelyek szerint erőinknek közük van civilek meggyilkolásához” – írta. “Megismételjük felhívásunkat az összes atrocitás független kivizsgálására, akárcsak abbéli szándékunkat, hogy megkönnyítsük a média bejutását az ellenőrzésünk alatt álló területekre, hogy függetlenül ellenőrizhessék az összes állítást” – tette hozzá.

Etiópiát 1995 óta tíz, etnikai-nyelvi alapon kijelölt szövetségi állam és két önkormányzattal rendelkező város alkotja. Az Etiópia északi részén fekvő Tigrében tavaly november óta dúlnak harcok a kormányerők és az etiópiai belpolitikai életet korábban három évtizeden át irányító, majd a hatalomból kiszorult, etnikai alapon szerveződött TPLF fegyveresei között. A harcokban és légi csapásokban nemzetközi szervezetek közlései szerint ezrek vesztették életüket, kétmillióan menekültek el otthonukból, és súlyos humanitárius válság alakult ki.

Addisz-Abeba június végén egyoldalú tűzszünetet jelentett be, miután a felkelők elfoglalták Tigré székhelyét, Mekelét és a terület nagy részét. A fegyvernyugvást azonban a felkelők elutasították, az összecsapások pedig átterjedtek a szomszédos régiókra is.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑