Cadmus fordítás Cadmus

Százötvenen vesztették életüket egy hét alatt a Hodeida melletti harcokban

2021. 01. 18.

Mintegy 150-en vesztették életüket a jemeni Al-Hadi volt elnök erői és a síita húszik között az utóbbi egy hétben a Hodeidától délre kibontakozott harcokban.

Al-Hadi erőinek tisztségviselői hétfőn a húszikat hibáztatták az erőszak újbóli fellángolása miatt. A húszik megpróbálják kiterjeszteni ellenőrzésüket a stratégiai fontosságú kikötőtől délre lévő térségekre.

Helybéli lakosok a 2018 decemberében aláírt tűzszünet óta nem tapasztalt hevességű összecsapásokról számoltak be.
Orvosok és mentőszolgálatok közlése szerint csak a hétvégén a szemben álló felek 70 harcosa vesztette életét, és többtucatnyian megsebesültek. Civil áldozatokról egyelőre nem tudni. Hétfőn a harcok valamelyest alábbhagytak.

A 2014-ben kirobbant jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették eddig életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Az országban egybehangzó értékelések szerint a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.

A húszik kezén lévő Hodeidán keresztül érkezik a legtöbb nemzetközi adomány Jemenbe, ahol a mintegy 28 millió lakos többsége a fegyveres konfliktus miatt humanitárius segélyre szorul, és milliókat fenyeget éhínség. A fegyverszállítmányok nagy része ugyancsak ezen az úton jut el az országba.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑