Szélsőséges fegyveresekkel végzett a szomáliai kormányhadsereg

Az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet legalább nyolc fegyveresével végzett vasárnap a szomáliai kormányhadsereg az ország déli részén egy ellenőrzőpontnál korábban elkövetett öngyilkos merényletet követően.

A hadsereg Shamgare falunál ütött rajta a szélsőségeseken – számolt be Maslah Hussein, a hadsereg képviselője. Elmondása szerint a megölt terroristák között volt egy magasabb rangú vezető is.

A hadművelet megtorlás volt azért, mert szombaton a fővárosban, Mogadishuban egy ellenőrzőpontnál elkövetett merényletben tíz ember meghalt, köztük katonák is.

Szomáliában lassan már 30 éve szinte teljes a káosz, amióta az ellene összefogó hadurak 1991-ben megdöntötték az országot több mint két évtizeden át irányító Sziad Barre hatalmát, majd az ország polgárháborúba süllyedt.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges al-Shabaab 2008 óta több-kevesebb sikerrel harcol az ország nemzetközileg elismert kormányának megbuktatásáért.

A szomáliai kormányt amerikai erők is támogatják, főképpen repülőgépekkel, de az országban jelen vannak az Afrikai Unió katonái is.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑