Cadmus fordítás Cadmus

Szennyezett szirupos gyógyszer okozhatta gyermekek halálát Indonéziában

2022. 10. 21.

Szennyezett szirupos gyógyszer okozhatta gyermekek halálos kimenetelű vesekárosodását Indonéziában – közölte csütörtökön a délkelet-ázsiai szigetország egészségügyi minisztere, aki 99 gyermek halálának ügyében rendelt el vizsgálatot.

Budi Gunadi Sadikin egészségügyi miniszter szerint néhány olyan szirupban találták meg a mérgezést okozó összetevőket, amelyeket helyben gyártottak.

Indonézia ideiglenesen betiltotta az összes szirupalapú gyógyszer értékesítését, és megvizsgálta a gyermekeknél lázcsillapításra használt, mérgező dietilén-glikolt és etilénglikolt tartalmazó paracetamolszirupokat.

A nyugat-afrikai Gambiában, ahol 70 hasonló haláleset történt, szintén vizsgálatot indítottak a paracetamolszirupokkal összefüggésbe hozható gyermekkori halálesetekkel kapcsolatban. A szirupokat az újdelhi székhelyű Maiden Pharmaceuticals Ltd. gyártotta. Az indiai hatóságok ugyancsak vizsgálatot indítottak.

Az indonéziai élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatal (BPOM) ugyanakkor közölte, hogy a Maiden Pharmaceuticals termékei helyben nem kaphatók.

Budi Gunadi Sadikin csütörtöki közleménye szerint az indonéziai esetek vizsgálata során etilénglikolt és dietilén-glikolt mutattak ki néhány beteg otthonában talált szirupban.

A minisztérium szóvivője azonban nem pontosította, hogy hány heveny vesekárosodást (AKI) szenvedő gyermeknél mutatták ki az összetevőket. A szóvivő viszont hangsúlyozta: nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen kapcsolat lenne a vesekárosodás és a koronavírus elleni védőoltás között.

A BPOM által megvizsgált, láz, köhögés és megfázás ellen használt 26 szirupos gyógyszerből ötben találtak túl nagy mennyiségű etilénglikolt. A hivatal szerint azonban ez nem jelenti, hogy kizárólag ezek a termékek felelősek a súlyos megbetegedésekért.

A BPOM elrendelte a termékek kivonását a forgalomból és a készletek megsemmisítését.

Év eleje óta Indonéziában 206 gyermeknél diagnosztizálták a heveny vesekárosodást, 99-en belehaltak. Az érintettek többsége ötévesnél fiatalabb és jakartai volt.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑