2018. 03. 23.

Szent Cyriacus ünnepe Irakban (képek)

Sok évnyi terror után az iraki Qaraqosh város közelében felállított kereszt mellett ismét összegyültek a szír és asszír keresztények, hogy tavasz beköszöntével a Virágvasárnap előtti vasárnap megünnepeljék Szent Cyriacus (Szent Cirjék) ünnepét.

.

Szent Cyriacus vagy más néven Szent Cirjék (? – 303) keresztény vértanú szent, aki Diocletianus császár idején halt mártírhalált.

A legenda szerint Cyriacus egy római nemes volt, aki áttért a kereszténységre, lemondott az anyagi jólétről, vagyonát kiosztotta a szegényeknek. Élete hátralévő részét Diocletianus fürdőjében dolgozó rabszolgáinak irányításával töltötte. Maximianus uralkodása alatt Cyriacust megkínozták és megölték, 303-ban lefejezték a Via Salarián, később ott is temették el. Vele voltak vértanú társai: Largus és Smaragdus, és húsz más, köztük Crescentianus, Sergius, Secundus, Alban, Victorianus, Faustinus, Felix, Sylvanus, és négy nő: Memmia, Juliana, Cyriacides, és Donata.

Szent Cyriacusnak tulajdonítják, hogy két lányból is kiűzte az ördögöt. Az első Artemisia (vagy Artemia), Diocletianus császár lánya, melynek eredményeként Artemisia és az anyja, Serena áttért a kereszténységre. A második, Jobias volt, I. Shapur perzsa király lánya, melynek következtében az egész királyi ház áttért keresztény hitre.

Orientalista.hu – Zenobia (Facebook, Wikipédia)

 

, , , , ,
Back to Top ↑