2018. 11. 29.

Szerbia felkészült a Török Áramlat építésére

Szerbia készen áll a Török Áramlat gázvezeték építésére, és mindent az európai szabályokkal összhangban végez – jelentette ki Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója.

Közölte, hogy kérvényezték a Török Áramlat gázvezeték Szerbián áthaladó szakasza építésének engedélyét, a projektum most az Energiaügyi Közösség előtt van, annak 60 napon belül kell nyilatkoznia. Egyébként „minden készen áll a Török Áramlat építésére” – fogalmazott Bajatović.

A Prva televízióban arra a megjegyzésre, hogy az ország ugyanígy készen állt a Déli Áramlatra is, azután a projektum dugába dőlt, a Srbijagas első embere azt mondta, nagy eltérések vannak a kettő között.

A tervek szerint az országon át vezető szakasz 2020-ban elkészül

„Hatalmas a különbség: a Déli Áramlat alapja államközi megállapodás volt, most viszont minden a szerbiai energiaügyi törvény szerint történik, amely pedig magában foglalja a harmadik európai uniós energiacsomag összes szabályát. A papírok olyanok, hogy a döntés nem lehet kedvezőtlen” – mondta Bajatović. Közölte, hogy a Török Áramlat első, fekete-tengeri csővezetékét lefektették, a másodiknak pedig, amely a török partoktól Bulgárián át Szerbiába, Magyarországra, Szlovákiába, esetleg Ausztriába is vezeti a gázt, lényegében a fele a helyére került.

„A Gazprom és a Bitir aláírta a 130 kilométeres szárazföldi rész építésére vonatkozó megállapodást, a bolgárok készülnek az első 40 kilométer építésére, december 15-én pedig Szerbia és Bulgária is kiírja a kapacitások bérbeadására vonatkozó pályázatot, hogy lássuk, mekkora az érdeklődés, mennyi kapacitáslekötési ajánlat érkezne. A korábbi tanulmány azt mutatta, hogy több mint elegendő érdeklődő van az ide érkező 15 000 köbméter földgáz iránt – magyarázta Bajatović. Hozzátette, hogy készülnek a tervek, a költségvetésbe is beiktatták a közös gázvállalat feltőkésítésére szükséges összeget. Az új infrastruktúra a belső szállítási rendszer része lesz. A tervek szerint a Török Áramlat Szerbián át vezető szakasza 2020-ban elkészül.

Magyar Szó

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑