“Szerelemdzsihád”, avagy a kényszerházassággal toborzó muszlimok története

Indiát nemrég bolygatta fel a “szerelemdzsihád” botránya, amelynek lényege, hogy muszlim férfiak hindu nőket “csábítanak” házasságra, majd arra kényszerítik őket, hogy vegyék fel az iszlám vallást. A gyanú szerint így toborozzák őket az Iszlám Állam kötelékébe is.

Miről is van szó?

A kifejezés több éve terjedt el az országban, elsősorban a déli tartományokban. Az indiai jobboldali hindu szervezetek a következőképp írják le a jelenséget: muszlim férfiak addig manipulálják a hindu nőket, míg azok házasságra nem lépnek velük, majd arra kényszerítik őket, hogy felvegyék az iszlám vallást. Végül, ha már elég gyermeket szültek, nemes egyszerűséggel egyedül hagyják a megvezetett nőket.

Deutsche Welle arról számol be, hogy az ügy ezúttal Kerala tartományban, India legsűrűbben lakott, legműveltebb és legtöbb fajta vallású államában ütötte fel a fejét. Az ország terrorelhárítási szerve (NIA) az elmúlt két évben kilencven „szerelemdzsihád” jellegű kényszerházasságot derített fel az államban, ezekről tájékoztatták India legfelsőbb bíróságát is.

A tartományban egy szélsőbaloldali párt kormányoz, melynek szóvivője szerint pusztán vallások közti házasságról van szó, minden más feltételezés pedig egy „aljas gyűlöletkampány” része, amelyet a hindu jobboldal szít.

A NIA álláspontja szerint azonban a hindu lányokat pszichológiai módszerekkel manipulálják, és számos eset igazolja, hogy a házasságot radikalizálásra használják a muszlimok.

Az ügy már csak azért is fontos Indiában, mert Kerala tartományból tavaly egy huszonegy fős csoport hagyta el szülővárosát rejtélyes körülmények között, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon. Mivel a muszlimok és hinduk közti viszony eddig sem volt rózsás, ezért könnyen elképzelhető, hogy egymásnak esik a két tábor, ha a „szerelemdzsihád” ügye nem rendeződik. 

 Orientalista.hu – 888.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑