2018. 04. 18.

Szerzs Szargszján az új örmény kormányfő

Kormányfővé választotta az örmény parlament keddenen Szerzs Szargszján volt elnököt.

Szargszjánt – aki tíz évig volt államfő, s akinek a mandátuma nemrég járt le – hétfőn jelölte miniszterelnöknek a kormányzó Örményország Köztársasági Pártja.

A lépést a 105 tagú törvényhozás 77 képviselője támogatta, 17-en szavaztak ellene.

A 63 éves Szargszján volt államfő a parlamenti szavazást megelőzően kijelentette: ahhoz, hogy egy gazdag Örményországban lehessen élni, ahol a törvény uralkodik, a szunnyadó vulkánoknak nem szabad kitörniük. A vulkánok pedig nem is törnek ki, ha azt nem idézik elő – fogalmazott vélhetően az országban zajló tömeges tüntetésekre utalva.

Jerevánban és az ország néhány más városában ugyanis több napja tüntetnek az ellen, hogy Szargszján átüljön a kormányfői székbe. Hétfőn több tucat sérültje volt a rendőrséggel vívott összecsapásoknak és mintegy 80 tüntetőt őrizetbe vettek.

Kedden több kormányzati épületet blokád alá vettek a demonstrálók, sajtójelentések szerint a legfőbb ügyészség, a külügyminisztérium, diaszpóraügyi tárca, valamint az adóhivatal épületét is lezárták.

A tüntetők szószólója, Nikol Pasinján ellenzéki parlamenti képviselő bejelentette, hogy az országban „bársonyos forradalom” kezdődik. Közölte: forradalmi helyzet érik szerte az országban, és Gjumri, Idzsevan, Kapan és Mecamor városokban a tiltakozók blokád alá vették az utcákat és a városokat összekötő utakat. Az emberek nem veszik fel a munkát, és tömeges tüntetések kezdődtek – mondta.

Az AFP-nek nyilatkozó jereváni tüntetők egyebek közt azzal vádolták meg az új miniszterelnököt, hogy örökre hatalomban akar maradni. Egy egyetemista fiatal nő pedig azt mondta: Szargszján tíz éves elnöksége alatt semmi jót nem láttak, ő és a generációja határozottan elítéli a volt elnököt és kormányát.

Az örmény parlament házelnöke viszont azzal érvelt Szargszján kormányfői tisztsége mellett, hogy a nép döntött az április eleji parlamenti választások idején, amikor is a kormányzó Örményország Köztársasági Pártja szerezte a legtöbb voksot. A törvényhozásban többséggel bíró pártnak pedig joga van miniszterelnököt választani – mondta.

Az új kormányfő a parlamenti voksolást követő beszédében felszólította az ellenzéket, hogy az utcákról térjen vissza a parlamentbe – írta a TASZSZ orosz hírügynökség. Szargszján közölte, hogy a kormányépületek blokád alá helyezését nem lehet békés megmozdulásnak nevezni. „A törvény oldalán kell állnotok” – szólt a tüntetőkhöz a miniszterelnök.

Abbéli reményének adott hangot, hogy az ellenzékkel szembeni nézeteltérések meg fognak szűnni. Úgy fogalmazott: a működő parlamentarizmust csakis mindennapi munkával, a személyiségek és megközelítések ütköztetésével, bonyodalmaktól mentes tevékenységgel lehet elérni.

Örményországban a folyamatban lévő alkotmányreform értelmében az eddigi elnöki rendszerről parlamentáris rendszerre térnek át, így a valódi hatalom a kormányfő kezében összpontosul majd. Az ellenzék szerint azonban a reformnak egyetlen célja volt, mégpedig az, hogy Szargszján megtartsa hatalmát.

Helyére, új államfőnek közeli szövetségesét, Armen Szárkiszjánt választotta meg a parlament március 2-án.

Orientalista.hu – MTI

, ,
Back to Top ↑