Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szicília polgármesterei nem engedik kikötni a migránshajót

2020. 08. 22.

 A szicíliai Trapani város polgármestere után Augusta első embere is megtiltotta a migránsokat szállító Aurelia karanténhajó kikötését, és nemet mondott a migránsok befogadására pénteken, szembeszegülve a kormánnyal.

Cettina Di Pietro, a szicíliai Augusta polgármestere bejelentette, hogy a város lakosainak egészsége védelmében “az Aurelia hajón tartózkodó személyek közül senki nem szállhat partra Augustában, sem a legénység, sem a migránsok közül”.

Hozzátette, bejelentése “erős döntésnek” tűnik, de felelősségének tartja, hogy maximális egészségvédelmet nyújtson az Augustában élőknek.

“Egészségügyi vészhelyzetben élünk, nem tehetünk kivételt senkivel” – tette hozzá. Megjegyezte, hogy Augusta az utóbbi években sohasem vonta ki magát a migránsok befogadásának felelőssége alól, “de ez nem azt jelenti, hogy a város mindig feláldozható”.

“Augustát védem, ahogyan kollegám Trapaniban tette. Bennünket polgármestereket magunkra hagytak a vészhelyzetben (…), a tartomány és a kormány sem segít, csak egyik helyről a másikra tolja a problémát” – mondta a városvezető.

A hajón 275 tunéziai tartózkodik, akik Lampedusa szigetére érkeztek, majd onnan a hajóra helyezték át őket kéthetes karanténra. A csoportból mintegy húsz ember koronavírus-tesztje lett pozitív. A karantén időszaka lejárt, és a kormány elrendelte a migránsok partra szállását Szicíliában.

A hajót először a szicíliai Trapaniba irányították, de a város polgármestere, Giacomo Trachida nemet mondott a migránsok partra szállására. Kijelentette, a kormány Trapanit “nem teheti Olaszország külvárosává”.
Augusta és Trapani polgármestere is a kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa.

Az Aurelia és az Azzurra augusztus elejétől karanténhajóként szolgál: az Azzurrán jelenleg 750 ember tartózkodik. Lampedusa polgármestere, Salvatore Martello csütörtökön nyílt levélben kért segítséget Rómától, hangsúlyozva, hogy a karanténhajók ellenére a sziget ismét “megtelt”, több mint ezer migráns tolong a kevesebb mint kétszáz fős regisztrációs központban.

Matteo Salvini, az ellenzékbe vonult Liga párt vezetője pénteken szolidaritását fejezte ki a szicíliai polgármesterekkel.

A politikus bejelentette, hogy a Liga készen áll feljelentést tenni Giuseppe Conte miniszterelnök és kormánya ellen az illegális bevándorlás pártolása és járványterjesztés miatt. Hasonló kezdeményezést jelentett be Ugo Cappellacci, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselője is, Szardínia volt kormányzója.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑