Cadmus fordítás Cadmus

Szigorítják a zsiráfok kereskedelmét

2019. 08. 22.

Nagyobb védelmet kapnak a vadon élő zsiráfok. A veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) országai nagy többséggel szavazták meg, hogy ezentúl csak szigorúbb feltételekkel lehessen zsiráfokkal, vagy zsiráfok testrészeivel kereskedni. A vadon élő zsiráfok állománya három évtized alatt 40 százalékkal csökkent.

— Ez valójában egy csendes kipusztulás, szép lassan eltűnnek a bolygóról. A folyamat azonban nem kap akkora figyelmet, mint amekkorát kellene a számok alapján. Már csak kevesebb mint százezer zsiráf él Afrikában, ráadásul ebből csupán mintegy hetvenezer, amelyik szaporodni is képes. És ez nem sok – mondta a Természetvédelmi Világszövetség munkatársa, Dr. Fred Bercovitch.

A Föld legmagasabb állatait Afrika sok országában fogyasztják, de különböző testrészeit felhasználják karkötők, ékszerek és táskák készítéséhez is.

A kereskedelmi szigorítást közép-afrikai országok kezdeményezték: Csád, Kenya, Mali, Niger, Szenegál és a Közép-Afrikai Köztársaság. A zsiráfok populációja ezekben az országokban csökkent leginkább az elmúlt években.

Euronews

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑