Cadmus

Szijjártó: Fel kell lépni a vallásos emberek üldözése ellen

Szijjártó Péter szerint világszerte a kereszténység a legveszélyeztetettebb közösség. A külügyminiszter megengedhetetlennek tartja, hogy a 21. században bárkit a hite miatt hurcoljanak meg.

A 21. században megengedhetetlen, hogy bárkit a vallása miatt üldözzenek. Mindez eszközzel fel kell lépni ez ellen – jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken Prágában, egy, a keresztényüldözéssel foglalkozó nemzetközi konferencián. Felhívta a figyelmet arra, hogy a világon a legveszélyeztetettebb vallási közösség a kereszténység.

„Még kimondani is szörnyű, de a világszerte üldözött és meggyilkolt emberek 80 százaléka keresztény” – mutatott rá a magyar diplomácia irányítója. Megjegyezte, hogy a világon mintegy 215 millió keresztény embert üldöznek vagy hurcolnak meg. Az elemzések azt mutatják – fejtette ki Szijjártó Péter –, hogy az üldöztetés hátterében a legtöbb esetben „az iszlám radikalizáció fokozatos térnyerése és a vallási nacionalizmus elnyomó ereje áll”.

Súlyos probléma az Európába érkezett hatalmas migráns tömeg frusztrációja. Miután az illegális bevándorlók kultúrája szögesen más, mint az európai, párhuzamos társadalmak alakulnak ki, mert a bevándorlók nem akarnak integrálódni az európai kultúrába, és gyakran felül akarják írni az itteni hagyományokat, szokásokat – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint Európában ideológiai háború folyik, a nemzetközi szervezetek pedig elégtelenül védik a keresztény közösségeket és a hagyományokat. Példaként az ENSZ globális migrációs paktumát hozta fel, amely a migrációt egyenesen alapvető emberi jogként értelmezi.„Számunkra, magyarok számára a kereszténység – a teológiai és dogmatikai hagyományok mellett – társadalmi berendezkedést is jelent, amely több mint ezer éve meghatározza az emberi méltóság, a család, a nemzet és az egyházak kérdését” – jelentette ki a miniszter.

Szijjártó Péter beszédében részletesen tájékoztatta a konferencia résztvevőit a magyar kormánynak a keresztény hagyományok és kultúra megőrzése érdekében tett erőfeszítéseiről. Václav Maly prágai segédpüspök felszólalásában példásnak és követendőnek minősítette azt a munkát, amelyet a magyar kormány végez az üldözött keresztények megsegítéséért.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑