Cadmus fordítás Cadmus

Szijjártó: Megállítható a migráció a Földközi-tengeren

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint lehetséges lenne megállítani az illegális bevándorlást a Földközi-tengeren, de ehhez meg kellene tenni a szükséges intézkedéseket.

Szijjártó Péter hétfőn egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva beszélt erről, Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter nyilatkozatával kapcsolatosan.

Az ausztriai tárcavezető szerint le kell zárni a földközi-tengeri menekültútvonalat, és az osztrák-olasz határszakaszon lévő Brenner-hágónál megtettek minden előkészületet, hogy meg tudják védeni az itteni határszakaszt.

Megvédte kollégáját

Szijjártó Péter azt mondta: “Sebastian Kurz ellen most hirtelen óriási támadások indultak meg a nemzetközi közvéleményben” és Ausztriában is. Az osztrák tárcavezető az utóbbi időben kezdte el hangsúlyosabban képviselni az álláspontját az illegális migráció megállítására vonatkozóan – emlékeztetett.

Úgy vélte, osztrák kollégájának igaza van, amikor arról beszél, hogy igenis lehetséges lenne megállítani az illegális bevándorlást a Földközi-tengeren, és végre meg kellene tenni az ehhez szükséges intézkedéseket.

Fel kellene karolni azt a korábbi olasz-német belügyminiszteri kezdeményezést, hogy az EU járuljon hozzá Líbia déli határának megvédéséhez, hotspotokat kellene létrehozni Líbiában annak eldöntésére, hogy ki jöhet be Európába, valamint meg kellene akadályozni, hogy a “lélekvesztők” elinduljanak Líbiából – sorolta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: minden ország és kormány elsőszámú feladata saját országának és népének megvédése, és ha az osztrák külügyminiszter azt mondja, hogy számára az osztrák emberek biztonsága az első, ez teljes mértékben érthető.

“A teljes szolidaritásom és támogatásom Kurz külügyminiszter úré” – jelentette ki.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑