Szijjártó Péter megnyitotta a magyar kulturális évadot Izraelben

Megnyitotta a márciustól októberig tartó izraeli magyar kulturális évadot Szijjártó Péter külügyminiszter kedd este Tel-Avivban, a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének harmincadik évfordulóján.

A több helyszínen, számos városban megrendezendő kulturális programokban a magyar hagyományok és a kortárs művészetek egyaránt megjelennek, a mintegy ötven rendezvényen a jazztől a magyar gasztronómiáig, a néptánctól az operáig és az operettig a magyar kultúra színes palettáját mutatják be – mondta a külügyminiszter a nemzetközi diplomáciai testület, valamint a helyi magyarok képviselőinek részvételével rendezett ünnepélyes megnyitón.

Több város is otthont ad a rendezvényeknek

Szijjártó Péter beszédében kiemelte, hogy a két ország között szoros baráti, és stratégiai szövetségesi kapcsolat van, és Magyarország büszke a területén élő zsidóság, Közép-Európa legnagyobb zsidó közösségének hagyományaira. A magyar kultúrában megjelenő kötődés ennek a kapcsolatnak a szimbóluma lesz Izraelben 0 tette hozzá.

A magyar diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy nem csak a két ország ápol partneri viszonyt, hanem Budapest és Tel-Aviv is, gazdag személyes kapcsolatok élnek a két nép tagjai között.

A rendezvénysorozatnak Tel-Aviv mellett Jeruzsálem, Haifa, Cfát és Herzlia is otthont ad. Magyarország büszke gazdag kultúrájára, legkiválóbb képviselőit vonultatja fel Izraelben: a Nemzeti Színház, a nemzeti opera, és operettszínház, valamint a Győri balett mellett fiatal, tehetséges művészek is bemutatkoznak a fotóművészettől a táncművészetig és a filmig, miközben nem feledkeznek meg Magyarország egyik fontos védjegyéről, a magyar gasztronómiáról sem.

Gazdasági téren is jelentős előrelépés történt

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Budapesten biztonságban élnek a zsidó közösség tagjai, noha nem kell őket fegyveresekkel védeni, és Európa második legnagyobb zsinagógája is ebben a városban található.

A külügyminiszter úgy vélekedett, hogy a kultúra az emberek közötti kapcsolatok építésének a legjobb eszköze, ám hangsúlyozta a sport fontosságát is, megemlítve a nyáron Budapesten megrendezendő Makkabi játékokat.

A gazdasági kapcsolatok terén is jelentős előrelépés történt – mondta, emlékeztetve arra, hogy Jeruzsálemből érkezett, ahol délután Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel együtt megnyitotta a magyar külgazdasági képviseletet.

Az ünnepélyes megnyitón Ádám György zongorista Liszt Ferenc klasszikus darabjaival teremtett különleges hangulatot.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑