Cadmus fordítás Cadmus

Szíria beleegyezett a kelet-ghoutai tűzszünetbe

2017. 11. 29.

Szíria hozzájárult, hogy tűzszünetet léptetnek életbe a Damaszkusz közelében fekvő, iszlamisták  kezén lévő Kelet-Gouthaban, ahol már életben van egy „feszültségmentesítési” övezet létrehozására vonatkozó megállapodás – jelentette be kedden, a szíriai béketárgyalások nyolcadik fordulójának első napján Genfben Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja.

„Most értesültem az oroszoktól, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagja képviselőinek keddi genfi ülésén Oroszország tűzszünet életbe léptetését javasolta Kelet-Gouthaban, és a kormány ezt a javaslatot elfogadta”- jelentette ki de Mistura újságíróknak, miután találkozott a szíriai ellenzék küldöttségével.

A 2013 óta Szíriai Arab Hadsereg által ostromlott Kelet-Goutha egyike annak a négy „feszültségmentesítési” övezetnek, amelyet az idén az ország különböző részeiben hoztak létre fegyverszünet életbe léptetése céljából.

Az ENSZ november 9-én 400 beteg kimenekítését kérte Kelet-Gouthaból, a betegek közül 29 életveszélyes állapotban volt. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Irodájának (OCHA) a szóvivője, Jens Laerke kedden Genfben közölte: azóta sem történt evakuálás. Az Élelmezési Világprogram (WFP) szeptember óta több mint 110 ezer ember számára juttatott el élelmiszersegélyt. Az OCHA pedig kedden Twitter-üzenetben közölte, hogy egy segélykonvoj 7200 nélkülözőnek szánt élelmiszerrel és gyógyszerrel megérkezett a kelet-gouthai Nasabijébe.

Kedden a szíriai kormány küldöttsége nélkül nyílt meg az ENSZ égisze alatt a szíriai béketárgyalások nyolcadik fordulója Genfben. A damaszkuszi küldöttség szerdán érkezik a svájci városba. Staffan de Mistura kedden az ellenzék küldöttségével tárgyalt.

Egy magas rangú szíriai vezető az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy az ENSZ-különmegbízott az elmúlt két napban lépésről lépésre tárgyalt a damaszkuszi kormánnyal. De Mistura „megígérte a küldöttségnek, hogy nem lesz közvetlen találkozó az ellenzékkel, sem vita a rijádi nyilatkozatról, és az abban foglalt feltételeknek semmi közük a genfi folyamathoz” – tette hozzá a nevének elhallgatását kérő vezető.

Múlt heti rijádi találkozójukon a szíriai iszlamista ellenzéki csoportok úgy döntöttek, hogy egyetlen küldöttséget küldenek a genfi tárgyalásokra. A találkozón elfogadott záróközleményben viszont ismét Aszad elnök távozását követelték, amit a damaszkuszi rendszer elfogadhatatlannak tart.

Naszr Haríri, az ellenzéki küldöttség vezetője olajat öntött a tűzre, amikor Genfbe megérkezve közölte, hogy ez a választásokhoz vezető bármilyen átmenet feltétele.

A jelek szerint a rendszert támogató Oroszországnak sikerült nyomást gyakorolnia Damaszkuszra, hogy részt vegyen a genfi tárgyalásokon. A SANA szíriai hivatalos hírügynökség szerint a döntés a „szíriai és orosz fél közötti kétnapos intenzív érintkezés” után született meg.

A hét éve tartó szíriai konfliktus lezárására a genfi tárgyalásokon kevés esély látszik. Az előző hét forduló eredménytelenül ért véget, az ellenzék és a kormány még közös tárgyalóasztalhoz sem volt hajlandó leülni, Staffan de Mistura külön-külön tárgyalt a küldöttségekkel.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑