Szíria-csúcs lesz Isztambulban

A szíriai háború mielőbbi lezárásának lehetőségéről, az azt követő politikai rendezés esélyéről és a humanitárius katasztrófa felszámolásáról tárgyal Isztambulban az orosz és a francia elnök, illetve a német kancellár a jövő héten Isztambulban.

Vlagyimir Putyin, Emmanuel Macron és Angela Merkel is elfogadta a török államfő meghívását.

Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős szíriai különmegbízottja, Jan Egeland arról beszél, hogy Ankara és Moszkva is a korábbinál több időt ígér a megállapodás végrehajtására, ugyanis a korábbiak közül többet nem sikerült vagy lehetetlen lesz tartani.

De így óriási megkönnyebbülés lesz számukra, hogy több idő jut a diplomáciára, mert az borzasztó, amikor csak a hadviselés logikája mentén történnek a dolgok, ahogyan ez egyébként majdnem mindig így volt ebben a háborúban, szóval ez nemcsak a lakosságnak szörnyű, hanem a segélyszervezeteknek is, amelyeknek most 12 ezer embere dolgozik Idleb tartományban.

Az északnyugati Idleb tartomány az iszlamisták utolsó bástyája, oda vonultak vissza az elmúlt két évben az orosz és iráni támogatással megállíthatalanul előre nyomuló szíriai hadsereg elől.

Idleb felszabadítása még nem kezdődött meg, Ankara és Moszkva megállapodásra jutott, habár politikai érdekeik több szempontból is ellentétesek. Regionális stratégiájuk azonban azt diktálja, hogy ne rombolják le a tartományt.

Euronews

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑