Cadmus fordítás Cadmus

Szíria ellenzi Szaúd-Arábia és Katar részvételét az asztanai konferencián

2017. 01. 19.

A damaszkuszi kormány szerdán elutasította, hogy Szaúd-Arábia és Katar részt vegyen a január 23-án Asztanában esedékes, Szíriáról szóló béketárgyalásokon – erősítette meg Fajsal Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes.

“Amikor majd Katar és Szaúd-Arábia felhagynak a terrorizmus támogatásával, akkor megtárgyaljuk a béketárgyalásokon való részvételük ügyét” – mondta nyilatkozatában a tisztségviselő a libanoni al-Majadin televíziós lánc által az interneten közzétett egyik interjújában.

Damaszkusz szerint a két ország a terrorizmust támogatja

A feltételezett amerikai részvételt illetően hozzátette, hogy mindenkinek, aki a szíriai konfliktus megoldásán őszintén fáradozik, részt kell vennie a béketárgyalásokon, harcolnia kell a terrorizmus ellen, ugyanakkor tisztelnie kell Szíria szuverenitását. Mekdad emlékeztetett arra, hogy Washington megtiltotta a terroristacsoportok támogatását, kényszerítette Törökországot Szíriával határos határainak megnyitására, és megbüntette a terrorizmust pénzzel és fegyverrel támogatókat, köztük Szaúd-Arábiát és Katart – tette hozzá. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azonban kedden jelezte, hogy Teherán ellenzi az amerikai részvételt az asztanai konferencián.

Az asztanai béketárgyalások megtartása az arab országban jelenleg érvényben lévő fegyverszünet feltétele, amelyet Oroszország, mint a damaszkuszi kormány szövetségese és Törökország, mint az ellenzéki erők pártfogója kötött.

A szíriai vezetés nem hozta nyilvánosságra delegációjának összetételét, a másik oldalon a iszlamista csoportok legfontosabb vezetői képviseltetik magukat. Közülük korábban Mohamed Allush, a Dzsais al-Iszlám nevű iszlamista szervezet politikai vezetője jelezte, hogy ő kívánja vezetni az ellenzék küldöttségét.

Nem vesz részt az asztani tárgyalásokon az egyik nagy iszlamista csoport

Az egyik legerősebb szíriai iszlamista csoport, a szalafista Ahrar Al-Sham szerdán bejelentette, hogy nem vesz részt a január 23-án Asztanában tartandó béketárgyalásokon. Több más iszlamista szervezet hétfőn közölte, hogy részt vesz a Bashar Al-Assad elnök kormánya részvételével, Oroszország és Törökország támogatásával tartandó tárgyalásokon. A közösségi médiában közzétett közleményében az Ahrar Al-Sham (teljes nevén: Levantei Szabad Emberek Iszlám Mozgalma) hangsúlyozta: bár nem vesz részt a tárgyalásokon, de támogatja a részt vevő szervezeteket, ha sikerül kedvező eredményt elérniük.

Orientalista.hu – (MTI,Magyar Hírlap)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑