Cadmus fordítás Cadmus

Szíria jövőjéről egyeztetett Trump és Macron

2017. 11. 28.

Donald Trump amerikai elnök Szíria jövőjéről egyeztetett Emmanuel Macron francia államfővel telefonon. A hétfői beszélgetést amerikai sajtóhírek szerint a francia elnök kezdeményezte.

A Fehér Ház közleménye szerint Trump és Macron egyetértett abban, hogy „az ENSZ részvételével folytatott, úgynevezett genfi folyamat az egyetlen legitim fórum a szíriai politikai helyzet rendezéséhez”.

A szíriai kormány egyelőre nem erősítette meg, hogy részt vesz a genfi béketárgyalások kedden Genfben tartandó újabb fordulóján. Hétfőn, a kora esti órákban Staffan de Mistura, az ENSZ Biztonsági Tanácsának szíriai különmegbízottja a világszervezet New Yorkban lévő székházában tartott videokonferencián még azt jelentette be, hogy a szíriai kormány nem erősítette meg részvételét a svájci városban rendezendő újabb tárgyalási fordulón. A különmegbízott ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Damaszkusz meggondolja magát.

De Mistura – anélkül, hogy konkrét részletekbe bocsátkozott volna – közölte azt is, hogy „a szíriai civil társadalom több mint 200 képviselője lesz jelen az elkövetkező hetekben Genfben”.

Naszr al-Haríri, a több szíriai iszlamista ellenzéki csoportból álló küldöttség vezetője már hétfő este megérkezett Genfbe, és újságíróknak kijelentette, hogy az ellenzék kész lenne közvetlen tárgyalásokat folytatni a damaszkuszi kormányzat képviselőivel. A cél – fogalmazott Haríri – Bashar Al-Assad elnök eltávolítása a hatalomból, egységkormány megalakítása és az ENSZ felügyeletével megtartott parlamenti és elnökválasztás kiírása.

Staffan de Mistura New Yorkban bejelentette továbbá, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának képviselője – francia kezdeményezésre – kedden szintén tanácskozást tart Genfben. Elemzők szerint ez a megbeszélés azt jelentheti, hogy az öt nagyhatalom – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és az Egyesült Királyság – szeretné erőteljesebben kézbe venni a „szíriai dossziét”.

A Londonban tárgyaló török kormányfő, Binali Yildirim hétfőn a brit Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetében tartott előadásában azt hangsúlyozta, hogy Ankara eltökélt szándéka Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalomból történő távozásának elérése.

„Mindaz, ami ma ebben az országban történik, a rezsim miatt, Aszad elnök miatt van így, Assad nem maradhat hatalmon, ezt el kell fogadni” – fogalmazott a török miniszterelnök.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑