Cadmus fordítás Cadmus

Szíria: tarthatatlanná válhat az idlebi helyzet

2018. 10. 15.

Tarthatatlanná válhat az észak-szíriai idlebi helyzet, ha az ott lévő dzsihadisták nem tartják be a demilitarizált zónával kapcsolatos orosz-török megállapodást – mondta hétfői nyilatkozatában Walid Al-Moallem szíriai külügyminiszter egy Damaszkuszban tartott sajtótájékoztatón.

„Nem hagyhatjuk szó nélkül, ha a Nuszra  Front nem hajlandó együttműködni” – tette hozzá Moallem a sajtótájékoztatón, amelyen iraki kollégája, Ibrahim Al-Jaafari is részt vett, az észak-szíriai tartományban aktív,  dzsihadistákra utalva.

A szeptember 17-én született orosz-török megállapodás egy 15-20 kilométeres demilitarizált övezetet jelölt ki, ahonnan hétfőig a terrorstáknak ki kellett volna vonulnia. A megállapodás előírja továbbá a nehézfegyverek eltávolítását is.

Most orosz barátainkon a sor, hogy eldöntsék, tiszteletben tartották-e a megállapodást vagy sem” – mondta a szíriai külügyminiszter, és hozzátette, hogy Törökországnak is vannak eszközei a megállapodás betartásának garantálására.

Hangsúlyozta azt is, hogy Damaszkusz továbbra is elvárja, hogy Idlíb visszatérjen a fennhatósága alá. „Jobb lenne, ha ez békés úton történne, de ha nem sikerül, vannak más eszközök is” – mondta ezzel kapcsolatban. Vasárnap közzétett nyilatkozatában az Idleb nagy részét ellenőrző dzsihadista ernyőszervezet, a Hajat Tahrír Al-Sham, amely az al-Kaida terrorszervezet korábbi szíriai szárnyából, a Nuszra Frontból létrehozott Dzsabhat Fatah Al-Sham vezetése alatt áll, azt mondta, folytatni akarja a harcot és nem adja át a fegyvereit.

A határidő életbe lépéséig a fegyveres iszlamisták nem ürítették ki a szóban forgó területet, mindazonáltal a térségben egyelőre nyugalom van. Idleb az utolsó olyan nagyobb szíriai régió, amely még iszlamisták ellenőrzése alatt áll. A régió északi részén 2017-ben kialakítottak egy övezetet, ahová olyan fegyveresek költöztek családjukkal, akik a szíriai kormánnyal kötött egyezségek keretében a háború dúlta ország más részeiből elvonulhattak.

MTI nyomán

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑