Szíriai békéltetés Ankarában

Szíria-konferencia kezdődik hétfőn Irán, Oroszország és Törökország részvételével Ankarában. Legutóbb ez év februárjában találkozott egymással a három államfő Szocsiban, hogy megoldást találjanak a szíriai harcok lezárására.

Ennek a mostani találkozónak is ez a célkitűzése, úgyhogy meg kell tárgyalniuk, ki milyen feltételekkel hajlandó letenni a fegyvert Idlib tartományban, hol húzódhatna a demilitarizált zóna határa Szíria északi részén, illetve a politikai rendezés részeként milyen kritériumok szerint kellene felállítani az alkotmányozó tanácsot. Az ankarai értekezlet a humanitárius helyzettel, ennek részeként a menekültek hazatérésének lehetőségével is foglalkozik majd.

Az elemző, Mensur Akgün, a Global Political Trends Center kutatója szerint az alkotmányozó tanáccsal kapcsolatban megállapodásra fognak jutni, így aztán lehetővé válik a békés átmenet, ami rettentően fontos a régiónak, Törökországnak különösen, és gyakorlatilag az egész világnak.

Törökország az iszlamista csoportokat támogatva  szállt be a harcokba Szíria északi részén, azzal az egyértelmű szándékkal, hogy megakadályozza a szíriai kurdok térnyerését, és ezzel féken tartsa saját kurd kisebbségét.

Egy másik szakértő, Bilgehan Alagoz, a Turkey Marmara University professzora szerint az a gond, hogy a feleket eltérő érdekek mozgatják. Ankara számára ez nemzetbiztonsági kérdés, Moszkvában a globális stratégia része. Úgyhogy ilyen háttérrel nem lesz egyszerű rövid idő alatt egyezségre jutniuk.

Az iszlamisták Szíria északnyugati Idleb tartományába vonultak vissza, miután a 2015-ös orosz beavatkozás hónapok alatt megfordította a harcok állását. Az iszlamisták és a kurd csapatok ott még mindig harcolnak a kormányerőkkel, miközben Ankara igyekszik megosztani őket. Több milícia is török támogatást kap, cserében támadniuk kell a kurd állásokat is.

Euronews

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑