2018. 10. 30.

Szíriai migránsokat mentettek ki Ciprus közelében

Tizenhét szíriai migránst, köztük öt gyereket mentett ki egy csónakról egy járőrhajó Ciprustól mintegy 80 kilométerre délkeletre: a kimenekített migránsok azt mondták a hatóságoknak, hogy Libanonból indultak útnak hétfőn, fejenként ezer eurót (csaknem 325 ezer forintot) fizetve egy embernek, aki a csónakot szerezte – közölte kedden a ciprusi rendőrség.

A ciprusi rendőrség közlése szerint a migránsokat egy befogadóközpontban helyezték el a főváros, Nicosia külterületén, mindnyájan jól vannak. A migránsok elmondták, hogy Ciprusra akartak eljutni, ahol menedékkérelmet fognak benyújtani. Ciprus nemrég az Európai Unió segítségét kérte a menekülthullám kezeléséhez.

Dimítrisz Avramópulosz, a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja az unió támogatását ígérte, miután Níkosz Anasztasziádisz ciprusi elnök a szeptemberi salzburgi csúcson hangsúlyozta: országa egyedül képtelen tovább megbirkózni a folyamatosan érkező illegális bevándorlók miatt kialakult helyzettel.

Ciprus korábban Törökországot is kérte, hogy ugyanazok a rendelkezések vonatkozzanak rá, mint Görögországra ebben a tekintetben, Ankara azonban elutasította ezt.

A 2016-os EU-török migrációs egyezmény keretében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust.

Hirado.hu, MTI

, , , ,
Back to Top ↑