2018. 07. 10.

Szíriai válság: több mint 200 ezren tértek vissza otthonaikba

Az iszlamisták mintegy tucatnyi, legfőképp kelet-daraai frakciója bejelentette: elutasítja a megállapodást, és déli hadsereg néven egyesíti erőit.

Kétszázezernél is többen tértek vissza azok közül, akik a szíriai hadsereg és az iszlamisták között június közepe óta tartó harcok miatt hagyták el lakóhelyüket – jelentették helyi források. Az ENSZ korábbi becslései szerint a menekültek száma több mint 320 ezer.

A lakosok visszatérése azután kezdődött meg, hogy a múlt pénteken megállapodtak az iszlamisták és a Damaszkusszal szövetséges Oroszország tisztjei a Daraa tartomány jövőjéről folytatott tárgyalásokon, egyebek között az ellenségeskedés beszüntetéséről.

Ali az-Zaatari, az ENSZ szíriai humanitárius koordinátora hétfőn üdvözölte a szíriai kormánynak a világszervezethez intézett kérését, hogy nyújtsanak humanitárius segélyt a családok ezreinek Szíria déli részén.

Az ENSZ készen áll arra, hogy azonnal megkezdje a humanitárius segítségnyújtást, és mozgósítsa a Daraa, el-Kuneitra és Al-Szuveida délnyugati tartományok lakosainak alapvető szükségleteit kielégítendő, sürgős humanitárius segélyt szállító konvojokat.

Vasárnap a terroristák mintegy tucatnyi, legfőképp kelet-daraai frakciója bejelentette: elutasítja a megállapodást, és “déli hadsereg” néven egyesíti erőit. A szíriai hadsereg katonái újra indították a támadásokat az általuk ellenőrzött területeken.

MTI nyomán

, , ,
Back to Top ↑