Cadmus fordítás Cadmus

Szíriát az élelmiszerellátás legsúlyosabb szintű bizonytalansága sújtja

2021. 06. 26.

Az élelmiszerellátás legsúlyosabb, a több mint 10 éve tartó háború kezdete óta nem látott szintű bizonytalansága sújtja Szíriát – figyelmeztetett pénteken az ENSZ, amely annak a határozatnak újabb egy évvel történő meghosszabbítását kérte, amely lehetővé teszi a humanitárius segély bejuttatását az arab országba.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) szerint az élelmiszerellátás bizonytalansága a lakosság csaknem 60 százalékát sújtja, ami 12,4 millió embert jelent.

A WFP szerint ez 4,5 milliós növekedés mindössze egyetlen év leforgása alatt. A WFP ezért kérte annak az ENSZ-határozatnak a meghosszabbítását, amely lehetővé teszi a humanitárius segély bejuttatását Törökországon keresztül azokra a szíriai területekre, amelyek nem az iszlamista fegyveresek megszállása alatt van.

“Milliók élete forog kockán” – mondta Tomson Phiri WFP-szóvivő.

A határátkelőkre vonatkozó megállapodás eredetileg július 10-én jár le, mindazonáltal a szíriai kormány és Szíriai Arab Hadsereg legfőbb szövetségesének számító Oroszország közölte: támogatja a bezárását az utolsó határátkelőnek, amelyen keresztül még be lehet juttatni a segélyszállítmányokat.

Moszkva azt szeretné, ha a segélyszállítmányok ne a terrorista szervezetek hanem  Damaszkuszon keresztül jutnának be az országba.

A WFP szerint az arab országban számos ember vált több alkalommal is menekültté, és maradt pénz és élelmiszer nélkül. Az élelmiszerárak pedig olyan mértékben emelkednek, hogy csak a tavalyi év során 247 százalékkal növekedtek – hangsúlyozta a WFP.

Ezenkívül komoly problémát jelent az is, hogy mindössze a lakosság 0,5 százalékát sikerült eddig ellátni védőoltással a koronavírus ellen.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑