Cadmus fordítás Cadmus

Szlovák segítséget kap Moszul

Szlovákia 212 ezer euró értékű, (közel 70 millió forintos) humanitárius segélyt küld Iraknak. Az iraki kormány kérésére Moszulba mennek a kamionok, hogy a civil lakosság helyzetét javítják az orvosi segédeszközökből, ruházatból, ágyakból álló szállítmánnyal.

A szlovák bel- és külügyminisztérium állította össze a rakományt, amelyben aneszteziológiai- és légzőkészülékek,
ruházat, kórházi ágyak, takarók és különböző játékok vannak. Ezeket gyebek között az iraki város gyermekkórházába szállítják.

Lukáš Parízek, a szlovák külügyminisztérium államtitkára Nicolas Islának, az Egészszégügyi Világszervezet (WHO) képviselőjének nyújtotta át a segélycsomagról szóló tanúsítványt. A WHO képviselője háláját fejezte ki a 212 ezer eurós adományért és az iraki civil lakosság érdekében tett szlovák erőfeszítésekért.

A több kamionnyi rakomány már útnak is indult a szlovák fővárosból. Öt napon belül kell megérkeznie a célállomásra a WHO felügyelete mellett.

„Moszul térségében csupán egy gyermekkórház üzemel. A gyermekek és a felnőttek orvosi ellátása korántsem kielégítő.
A SlovakAid segélyszervezet által támogatott humanitárius segítségnyújtás Szlovákia nemzetközi kötelezettségvállalásainak egyike” – mondta a szlovák külügyi államtitkár, hozzátéve, hogy Szlovákia az elmúlt hónapokban nemcsak ilyen jellegű adománnyal, hanem mintegy egymillió eurós pénzösszeggel is támogatta a háború sújtotta országot.

Az Iszlám Állam fellegvárának tartott Moszulba időközben visszaköltöznek a lakók. Annak ellenére, hogy a várost egy éve felszabadították, a fejlődés nem olyan ütemű, mint lennie kellene.

„Egy elpusztított várost látunk, lerombolt infrastruktúrával, szenvedő civil lakossággal” – mondta meg Lukáš Parízek.

Az Iraknak segítséget nyújtó humanitárius projekt keretében Szlovákia régóta együttműködik az Egészségügyi Világszervezettel, amely támogatja Irak egészségügyi rendszerének megújítását. A 212 ezer euró összegű adományt négy moszuli kórház között osztják szét.

Infostart.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑