2018. 01. 30.

Szocsi: Új alkotmány és Szíria integritása volt a legfontosabb téma

Nehézkesen indult a szíriai rendezésről szóló kongresszus Szocsiban. Az ENSZ szíriai különmegbízottja nem jelent meg a megnyitón, az egyik iszlamista ellenzéki csoport pedig nem volt hajlandó elhagyni a repteret, amikor meglátták az esemény logóján a Szíriai Arab Köztársaság zászlaját.
Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov beszédét pedig bekiabálók zavarták meg a megnyitóünnepségen.

De végül a megbeszélések elkezdődtek- az egyik legfontosabb téma az új alkotmányon kívül Szíria integritásának a kérdése.

“Azért jöttünk ide, hogy elmondjuk: csak egy Szíria lesz, egy zászló, egy terület, nem fogjuk megengedni, hogy bárki is elvegyen akár 10 centimétert is a földünkből”

– mondta egy dél-szíriai keresztény férfi.

A tanácskozásra meghívást kaptak az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjai, a Szíriával szomszédos országok, valamint Egyiptom és Szaúd-Arábia. A megbeszélésekről távol maradt a szíriai ellenzék több jelentős csoportja, és a kurdok legfontosabb koalíciója is.

A kongresszus jelentős késéssel kezdődött, egészen az utolsó pillanatig zajlott az álláspontok egyeztetése. Ez mutatja, hogy a párbeszéd nagyon kemény lesz. De a legelején volt egy ritka egységes pillanat. Amikor valaki a megnyitón azt mondta: “El a kezekkel Szíriától!” az összegyűltek tapsban törtek ki.

Orientalista.hu – Euronews

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑