Szökevénnyé nyilvánították Pakisztánban Navaz Saríf korábbi kormányfőt

Szökevénnyé nyilvánította az iszlámábádi fellebbviteli bíróság a Londonban élő Navaz Sarífot, miután a volt kormányfő nem tért vissza önként országába, ahol eljárás folyik ellene egy újabb korrupciós ügyben.

A törvényszék a jövő héten ül össze ismét, hogy megvitassa az eljárás távollétében történő folytatásának lehetőségét.
A pakisztáni törvények értelmében Imran Hán miniszterelnök kormánya kezdeményezheti Saríf kiadatását Nagy-Britanniától. Amennyiben a brit hatóságok helyt adnak ennek a kérelemnek, úgy a volt kormányfőt bilincsben hozhatják haza.

A 70 éves Saríf 2019 novembere óta él önkéntes száműzetésben Londonban. A pakisztáni legfelsőbb bíróság 2017-ben elmozdította tisztségéből, a törvényszék 2018 júliusában korrupciós vádakkal hét év börtönbüntetésre ítélte, 2019-ben azonban az Egyesült Királyságba távozhatott orvosi kezelésre hivatkozva. Egy bíróság akkor ezt neki négy hétre engedélyezte. A pakisztáni hatóságok később elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem tért vissza.

Saríf fellebbezést nyújtott be a börtönbüntetést kiszabó ítélettel szemben, így az iszlámábádi fellebbviteli bíróságnak ebben az ügyben is döntenie kell arról, hogy miként járjon el a volt miniszterelnök távollétében.

Imran Hán ismételten hangoztatta: vissza akarja hozni Sarífot Pakisztánba, hogy bíróság elé állíthassák.
Saríf továbbra is népszerű politikus hazájában, a legnagyobb ellenzéki erőt Navaz Saríf Pakisztáni Muszlim Liga (PML-N) nevű pártja alkotja a dél-ázsiai országban.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑