Cadmus fordítás Cadmus

Szomália kiutasította területéről az etióp diplomáciai képviseleteket

2024. 04. 05.

Szomália kiutasította területéről csütörtökön az etióp nagykövetet, valamint bejelentette, bezáratja az etióp konzulátusokat a Szomália nyugati részén fekvő, de több mint három évtizede de facto független államként működő Szomáliföldön és a puntlandi félautonóm területen.

Az intézkedéseket a szomáliai külügyminisztérium válaszlépésnek nevezte Etiópia azon tevékenységére, amely “sérti Szomália szuverenitását és beleavatkozik a belügyeibe”; hangsúlyozva, hogy “így kívánják megvédeni az ország egységét, biztonságát és területi sérthetetlenségét”.
A kormány döntése értelmében a nagykövetnek három napon belül, a két konzulátus dolgozóinak pedig egy héten belül el kell hagyniuk Szomália területét; az Etiópiában akkreditált szomáliai nagykövetet pedig hazahívták konzultációra.

A szomáliai kormány négy hónappal azután hozta meg döntését, hogy Etiópia és Szomáliföld egyezményt írt alá, amely alapján Szomáliföld egy 20 kilométeres tengerparti szakaszt enged át Etiópiának, hogy az saját kereskedelmi övezetet építhessen ki az Adeni-öböl déli partvidékén található Berbera kikötőjében, a partvidéktől nyugatra katonai bázist hozhasson létre, cserében pedig formálisan elismeri a “Szomáliföldi Köztársaság” függetlenségét.

A két ország közötti feszültséget fokozta, hogy Puntland államtanácsa a hétvégén bejelentette: az alkotmánymódosítást övező vitát követően kivonul a szomáliai szövetségi államból és önmagát kormányzó államként működik a továbbiakban. Szomália ezzel kapcsolatos elégedetlenségét tovább növelte, hogy az etióp külügyminiszter előzetes értesítés nélkül fogadott a napokban egy puntlandi küldöttséget.
Az így kialakult helyzet azt is kérdésessé teszi, mi lesz a sorsa annak a 3000 etióp katonának, aki az Afrikai Unió békefenntartó missziójának keretében azért állomásozik Szomália területén, hogy megvédje az országot a kormánnyal 17 éve háborút folytató iszlamista terrorszervezet, az al-Shabaab támadásaitól.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑