Cadmus fordítás Cadmus

Szomáliföld kivéltelt kért Trumptól

2017. 02. 15.

Szomáliföld, Szomália északnyugati szakadár területe kivételt kért az Egyesült Államoktól Donald Trump amerikai elnök bevándorlást szigorító rendelete alól – közölték kedden a helyi hatóságok.

Szomália egyike azoknak az országoknak, amelyek állampolgárai a rendelet értelmében átmenetileg nem utazhattak be az Egyesült Államokba. Az 1991-ben elszakadt Szomáliföld ugyanakkor nem tekinti magát Szomália részének, bár a nemzetközi közösség azóta sem ismeri el önálló államként.

szomáliföld térkép

Szomália részei

Saad Ali Shire, a szakadár terület külügyminisztere közölte, hogy hétfőn levélben fordultak Rex Tillersonhoz, az amerikai külügyi tárca vezetőjéhez, illetve John Kelly belbiztonsági miniszterhez kérve, hogy tegyenek kivételt Szomálifölddel.

Shire közleménye szerint Szomáliföld azzal érvelt, hogy náluk nem jelentek meg terrorszervezetek, ellentétben Szomáliával, ahol az al-Shabaab nevű dzsihadista csoport számos emberéletet követelő támadást hajtott végre.
Az Egyesült Államok új elnöke január 27-én, egy héttel beiktatása után azonnali hatállyal 90 napra megtiltotta hét muzulmán többségű ország – Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen – állampolgárainak beutazását, határozatlan időre felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és 120 napra befagyasztotta a teljes amerikai menekültbefogadási programot. A terrorizmus veszélyére hivatkozó rendelet bírálatok özönét váltotta ki az érintett muzulmán országok és a nyugati szövetségesek részéről.

A rendelet végrehajtását James Robart seattle-i szövetségi bíró február 3-án felfüggesztette, mire a Trump-kormányzat fellebbezést nyújtott be, és az intézkedés újbóli bevezetése mellett érvelt.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑