Szudán kész rendezni kapcsolatát Izraellel, ha a parlament ezt jóváhagyja

Abdalla Hamdok szudáni kormányfő kész rendezni Szudán diplomáciai kapcsolatait Izraellel, ha az afrikai ország még alakulóban lévő ideiglenes parlamentje ezt jóváhagyja – közölte két szudáni kormányzati forrás a Reuters hírügynökséggel.

Az egyik kormányzati forrás kiemelte, hogy a miniszterelnök követni fogja Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a szudáni civil-katonai “szuverén tanács” vezetőjének kezdeményezését a kapcsolatok rendezésére, ha a törvényhozó tanács megalakulása után ezt jóváhagyja.

Hamdok szakértői kormánya eddig visszautasította az Egyesült Államok arra vonatkozó törekvéseit, hogy Szudán az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein példáját követve rendezzék viszonyukat a zsidó állammal.

Az ügy rendkívül kényes természetét illetően olyan aggályok merültek fel, miszerint egy ilyen horderejű külpolitikai lépés a komoly gazdasági válsággal küzdő országban felboríthatja az egyensúlyt a katonai és a civil vezetők között kockára téve a kormány egységét is.

A szudáni vezetés katonai tisztségviselői eddig ugyanis nyitottnak mutatkoztak a felvetésre szemben a civil csoportokkal, köztük a baloldali és iszlamista politikusokkal.

A lehetséges diplomáciai lépésre azonban még várni kell, mivel a törvényhozás még nem alakult meg, és az sem világos, hogy mikor ül össze a testület.

Szudánt ugyanis a tavaly tavasszal puccsal eltávolított Omar el-Besír óta egy katonai-civil átmeneti kormány vezeti egy hatalommegosztási egyezség alapján.

Megfigyelők szerint azonban ez eddig a legvilágosabb jele annak, hogy Hamdok az Egyesült Államok nyomására kész fontolóra venni a kapcsolatok rendezését Szudán egykori ellenlábasával, Izraellel.

A Reuters felidézte, hogy a megállapodás Izrael és Szudán között egy lépéssel közelebb kerülhetett hétfőn, amikor Donald Trump amerikai elnök jelezte, kész Kartúmot levenni a terrorizmust támogató országok szankciós listájáról. Ezek a büntetőintézkedések akadályozzák ugyanis, hogy Szudán adósságát enyhítsék.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑