Cadmus fordítás Cadmus

Szudánban 65 százalékos infláció után oszlott fel a kormány

2018. 09. 10.

Viszonylag kevés szó esik az afrikai régió egyik legnagyobb területű, de nagyok sok gonddal küszködő országáról, Szudánról. Az ország elnöke, Omar Al-Basír most feloszlatta a kormányt. Az államfő ezt a kelet-afrikai ország gazdasági válságával indokolta, illetve azzal, hogy lépéseket kíván tenni a problémák leküzdésére.

Az elnöki döntés értelmében 31-ről 21-re csökkentik a minisztériumok számát. Csökkenteni szeretné az elnök az állami kiadásokat a súlyos keményvaluta-hiány miatt, illetve növelni szeretné a gazdaság teljesítményét. A kelet-afrikai ország gazdasága 2011 óta gyengélkedik, miután Dél-Szudán kivívta függetlenségét és elszakadt Szudántól. Ez azért is érintette negatívan Szudánt, mert déli szomszédjának területe olajban gazdag, Szudánnak az olajkitermelése háromnegyedétől kellett búcsút vennie. Ez pedig megfosztotta a külföldi valuta egyik forrásától.

A gazdasági válság az utóbbi években súlyosbodott, mivel a csökkenő devizatartalékok miatt korlátozzák a pénzváltást, amit a szudáni font elértéktelenedése és a dollár feketepiacának erősödése kísért. Az illegális váltók gyakorlatilag átvették a hagyományos bankszektor szerepét.

Ennek egyik következménye, hogy Szudánnak nehézségei támadtak az olyan alapvető árucikkek behozatalában is, mint például a búza. Januárban megduplázódott a kenyér ára, ami tüntetéseket váltott ki. Szudánban 65 százalékos az infláció. Kíváncsi lettem volna a szudáni alapkamatra. Ezért rámentem az ország központi bankjának honlapjára. Az alapkamatról nem találtam információt, és a legfrissebb gazdasági éves jelentés is 2016-os.

trendfm.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑