Cadmus fordítás Cadmus
  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Török választások

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Tajvani konfliktus

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Jemeni polgárháború

  • Terrorhullám a Száhel-övezetben

  • Időjárás

Szudánban eltörlik a múltat

2019. 11. 29.

Szudánban az átmeneti kormányzat csütörtök este elfogadta az áprilisban megbuktatott Omar el-Bashir elnök rezsimjének lebontásáról szóló törvényt, eleget téve az országos tiltakozómozgalom követeléseinek – jelentette a szudáni televízió.

A kormányellenes tüntetéseket szervező Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) – ugyanaz a szervezet, amely annak idején a Besír hatalmát megdöntő tüntetések élére állt – üdvözölte az új jogszabályt, amely a többi között a volt szudáni elnök pártjának feloszlatását, illetve pénzügyi eszközeinek és egyéb vagyontárgyainak lefoglalását is tartalmazza.

„Fontos lépés ez egy demokratikus civil állam megteremtése felé” – olvasható a szervezet közleményében.

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy a törvény végrehajtása megmutatja majd, hogy az ország átmeneti vezetése hajlandó, illetve képes-e a puccsal 1989-ben hatalomra került Besír rendszerének maradványait felszámolni.

A jogszabályt a szudáni átmeneti kormány és a szuverén átmeneti tanács több órás együttes ülésén fogadták el. Az ügyre rálátással bíró források szerint heves viták tárgya volt egy cikkely, amely eltiltja a politikától a korábbi rezsimben vezető tisztségeket betöltő személyeket.

Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök Twitter-üzenetében hangsúlyozta: a törvény célja nem a bosszú, hanem a szudáni emberek méltóságának megőrzése.

„Azért fogadtuk el ezt a törvényt az együttes ülésen, hogy igazságot teremtsünk és tiszteletben tartsuk az emberek méltóságát, biztosítva tulajdonukat, s az elkobzott vagyon visszaszolgáltatását” – tette hozzá Hamdok.

A nap folyamán visszavontak egy Besír idejéből származó – helyi és nemzetközi jogvédők által is hevesen bírált – törvényt, amely a nők öltözködését és viselkedését volt hivatott szabályozni a konzervatív iszlám társadalmi szokások jegyében, a rendelkezések ellen vétőket pedig testi fenyítéssel rendelte büntetni.

Omar el-Besírt tavasszal, hónapokon át tartó tömegtüntetéseket követően mozdította el hivatalából az ország hadserege, majd hosszú hónapokon át tartó patthelyzet alakult ki, mert a Besír ellen tiltakozók és az ellenzék nem akarta elfogadni, hogy hosszabb távon a katonaság vezesse az országot, és a tüntetések folytatódtak, míg végül az ellenzéknek sikerült megállapodnia a hadsereggel a hatalom megosztásáról. Hamdok kormánya szeptemberben alakult meg.

MTI, Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑