Cadmus fordítás Cadmus

Szudánban harcok törtek ki a de facto vezető és egy rivális tábornok katonái között

2023. 04. 16.

Harcok törtek ki szombaton Szudánban, amikor a Mohamed Hamdan Daglo tábornok, az ország de facto vezetőjének, Abdel-Fattah Burháninak a riválisa vezette Félkatonai Gyors Támogató Erők (RSF) megtámadta a hadsereg több támaszpontját – közölte a hadsereg szóvivője, Nabíl Abdallah.

Az RSF bejelentette, hogy elfoglalta a kartúmi nemzetközi repülőteret és az ország északi részén fekvő Merovében lévő, illetve több más vidéki támaszpontot. A milícia később azt közölte, hogy az ellenőrzése alá vonta Burháni tábornok elnöki palotáját.

A szudáni hadsereg közleményében viszont arról számolt be, hogy továbbra is a kezén van valamennyi katonai bázis és repülőtér, és az RSF által közzétett információk “hazugságok”.

A nyugat-szudáni darfúri háború egykori milicistáiból szerveződött RSF és a 2021 októberében a hatalmat magához ragadó Burháni hadserege, amelyek között napok óta izzott a feszültség, egymást vádolja az ellenségeskedés kirobbantásával. A hadsereg azt állítja, hogy az RSF támadta meg több állását, miután szemtanúk heves tűzpárbajról számoltak be az ország több részéből. A milicisták állítása szerint viszont a hadsereg támadt a fegyvereseire.

Szemtanúk szerint összecsapások folynak a hadsereg és a milícia között Dárfúr tartomány északi részében is.

A Mohamed Hamdan Dagalo, más néven Hemedti vezette befolyásos félkatonai szervezet és a hadsereg közötti nyílt konfrontáció alááshatja a polgári kormányzás visszaállításáért hosszú ideje folyó erőfeszítéseket.

Hemedti a tervezett demokratikus átmenet élére állította magát, megzavarva a katonai vezetőket, és katonákat mozgósított a fővárosban, Kartúmban.

A vita csütörtökön tört a felszínre, amikor a hadsereg bejelentette, hogy a legutóbbi csapatmozgásokat – mindenekelőtt Merovéban – az RSF egyeztetés nélkül hajtotta végre, és azok “törvénytelenek”.

Az RSF közleménye szerint a hadsereg vezetésének és “egyes tisztjeinek” a lépései támadást jelentenek az ő egységei ellen, és bizonytalanság keltése volt a céljuk.

A RSF, amely a hadsereggel közösen részt vett az országot hosszú ideje kormányzó diktátor, Omar el-Bésir uralmának 2019-es megdöntésében, a múlt hónapban egységeket vonultatott fel Kartúmban és más városokban, miközben folytak a tárgyalások a hadseregbe történő integrálásáról az új választásokhoz vezető átmeneti rendezési terv keretében.

Hemedti, a valaha rettegett dárfúri parancsnok a 2019 óta Abdel-Fattah Burháni vezette Szuverén Tanács helyettes vezetője.
A hanoi látogatáson tartózkodó Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton kijelentette, hogy a szudáni helyzet “sérülékeny”, de kitartott amellett, hogy továbbra is lehetséges a polgári vezetésű kormányzat helyreállításához vezető átmenet.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑