Szudánban több tucat ember halt meg a heves esőzések és áradások miatt

Legalább 62 ember meghalt és 98 megsérült a Szudánt sújtó heves esőzések és áradások miatt július óta – közölte az ottani egészségügyi minisztérium.

A természeti csapás csaknem 36 ezer családot érintett az ország 18 állama közül 17-ben – közölte újságírókkal a fővárosban, Kartúmban Szulaimán Abdul Dzsabbár, az egészségügyi tárca megbízott helyettes államtitkára vasárnap este. Elmondása szerint csaknem 23 ezer ház semmisült meg teljesen, több mint 13 ezer ház részben beomlott, több mint 8700 illemhely összeomlott, csaknem 3700 haszonállat elpusztult. Az ítéletidő ezenkívül 150 közintézményt is sújt.

Az esőzés hétfőn folytatódott Szudánban, amely jelenleg az esős évszak közepén van. Ez várhatóan októberig eltart. A csapadék-előrejelzésekre hivatkozva az ENSZ aggodalmának adott hangot a további áradások kialakulásának nagy valószínűsége miatt.

A világszervezet Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) közleménye szerint az árvizeket leginkább a déli Fehér-Nílus állam sínylette meg, ahol több mint 66 ezer embert sújtott a természeti csapás, és több mint 13 ezer háztartás semmisült vagy rongálódott meg.

Alapvető fontosságú infrastruktúrákat is kár ért, mint vízforrások, iskolák és illemhelyek, és utak váltak járhatatlanná, teljes falvakat és közösségeket elvágva a külvilágtól – tudatta az ENSZ-testület.

Az OCHA szerint félő, hogy az állatállományt ért veszteségek fokozzák az élelmiszerellátás amúgy is növekvő bizonytalanságát. Becslések szerint ez így is csaknem hatmillió embert sújt Szudánban az ENSZ szerint, kétmillióval többet, mint az előző évben.

Magyar Nemzet, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑