Cadmus fordítás Cadmus

Szudáni junta vezetője: a hadsereg visszavonul a politikai egyeztetésekből

2022. 07. 06.

A szudáni hadsereg visszavonul a politikai egyeztetésekből teret engedve a politikai és forradalmi csoportoknak egy átmeneti – szakértői – kormány létrehozásához – jelentette be hétfőn Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a tavaly október 25-én hatalomra került junta vezetője.

Burháni tévébeszédében hangsúlyozta, hogy a hadsereg és civilek képviselőiből álló kormányzó szuverén tanácsot feloszlatják az új kormányzat létrehozását követően.

Nyilatkozatában ugyanakkor nem tért ki arra, hogy a hadseregnek milyen politikai szerepet szán a jövőben. Mindemellett közölte, hogy egy új testületet terveznek kialakítani. Úgy fogalmazott, hogy a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa az átmeneti kormányzattal egyetértésben a biztonsági és védelmi, illetve “az ehhez kapcsolódó” feladatokat fogja ellátni.

Burháni egyben felszólította a politikai és forradalmi csoportokat, hogy haladéktalanul kezdjék meg a demokratikus átmenethez vezető tartalmi párbeszédet. Mint mondta, a hadsereg elkötelezett amellett, hogy végrehajtsa a párbeszéd következtében születő eredményeket. Hozzátette, a tárgyalásokat az ENSZ és az Afrikai Unió is támogatja.

A tavaly őszi puccsot követően Burháni tábornok őrizetbe vetette a polgári kormányzati vezetőket, menesztette az átmeneti kormányt, és szükségállapotot vezetett be, és mindezek miatt heves bírálatok érték a nemzetközi közösség részéről, amely a segélyek újbóli finanszírozásához feltételül szabta, hogy a civil társadalom képviselői térjenek vissza a hatalomba.

A puccs utáni tüntetések elleni hatósági fellépés nyomán a nemzetközi szervezetek adatai szerint százakat vettek őrizetbe, és mintegy száz tüntető meghalt. A legutóbbi, csütörtöki megmozdulásokon nyolc aktivista vesztette életét.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑