Cadmus fordítás Cadmus

Szükségállapotot hirdetett a közép-afrikai kormány fegyveres csoportok erőszakja miatt

2021. 01. 24.

Az egész országra kiterjedő szükségállapotot hirdetett ki a Közép-afrikai Köztársaság kormánya 15 napra, miután a fővárosba, Banguiba vezető utakat torlaszoltak el a Faustin-Archange Touadéra elnök újraválasztását elutasító fegyveres csoportok – közölték pénteken hivatalos források.

“Országunk jelenleg puccsal áll szemben a lázadó koalíció részéről, rendkívüli veszély fenyegeti a lakosság és intézményeink biztonságát” – mondta az EFE spanyol hírügynökségnek Albert Yaloké kormányszóvivő.
A lakosságot csütörtök este az állami rádión keresztül tájékoztatták a január 21. éjféltől február 4-ig tartó szükségállapot bevezetéséről.

Az EFE megjegyzi, hogy a december 27-i elnökválasztás óta a – voksolás előtt nem sokkal alakult – Patrióták Koalíciója a Változásért (Coalition des patriotes pour le changement, CPC) nevű milíciaszövetség tagjai különböző településeket támadtak meg. A CPC tagjai ezenkívül eltorlaszoltak a fővárosba vezető utakat is, amelyek – az ENSZ Közép-afrikai Békefenntartó Missziójának (MINUSCA) csütörtöki jelentése szerint – a város élelmiszerekkel, gyógyszerekkel és egyéb nélkülözhetetlen termékekkel való ellátásához szükségesek.

A milicisták – akik Touadéra és az ENSZ szerint Francois Bozizé korábbi elnök politikai támogatását élvezik, bár ez utóbbi ezt visszautasítja – január 13-án megpróbálták elfoglalni a fővárost, ám a támadást a hadsereg, orosz és ruandai katonák, valamint a MINUSCA támogatásával visszaverte.

A támadásban egy kéksisakos életét vesztette. Mankeur Ndiaye, a MINUSCA vezetője egy csütörtöki online gyűlésen jelentős csapaterősítést kért ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT).

A MINUSCA-ban több mint 12 ezer békefenntartó teljesít szolgálatot, ezzel egyike a legnagyobb ENSZ-missziónak.
A decemberi elnökválasztás eredményét az ellenzék is elutasítja, arra hivatkozva, hogy “nem sikerült kifejezésre juttatni az emberek akaratát”, mivel a szavazóközpontok több mint 40 százalékát ki sem nyitották biztonsági okokból.

A Közép-afrikai Köztársaságban 2012 végén az ország északkeleti, muszlim többségű térségéből származó Séléka milíciaszövetség tagjai elfoglalták Banguit, és megbuktatták a keresztény Bozizét, polgárháborút robbantva ki az országban.

A Séléka ellen anti-Balaka néven keresztény milíciaszövetség alakult, amely azonban a Sélékához hasonlóan később számtalan fegyveres csoportosulásra töredezett.

A 2019-ben aláírt, történelmi jelentőségű békemegállapodás ellenére az aranyban és gyémántban gazdag ország területének mintegy kétharmadát továbbra is milíciák uralják.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑