Cadmus fordítás Cadmus

Szűkszavúan nyilatkozott Bennett az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatásáról

2021. 12. 16.

Mohamed bin Zájid Ál Nahajan sejk, az Egyesült Arab Emírségek (EAE) trónörököse hétfőn Abu-Dzabiban fogadta Naftali Bennett izraeli kormányfőt, akivel a bilaterális együttműködésről, ezen belül gazdasági kérdésekről tárgyalt – tájékoztatott az emírségek hírügynöksége, a WAM.

A találkozóról készült egyik felvételen látható, ahogyan a két vezető kezet fog és beszélget egymással. Zájid Ál Nahajan trónörökös, az ország de facto vezetője az izraeli miniszterelnök hivatala szerint magánpalotájában fogadta Bennettet.

A több mint kétórás megbeszélés tartalmáról Bennett hivatala mindössze annyit közölt, hogy a felek kereskedelmi és környezetvédelmi kérdésekre összpontosítottak. Nem tett közvetlen említést Iránról vagy a palesztinok ügyéről.

„A felek hangsúlyozták szándékukat a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése és az együttműködés fokozása iránt, közös érdekeik és a térség stabilitásához, biztonságához és fejlődéséhez történő hozzájárulásuk érdekében”

– áll az izraeli miniszterelnöki hivatal közleményében.

Amir Hajek, Izrael emírségekbeli nagykövete a Kan izraeli rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy Bennett és a trónörökös megbeszélésén minden bizonnyal szóba került Irán is.

Az Egyesült Arab Emírségek is Vaskupolát vásárolna, Izrael elzárkózik az üzlettől

Az Egyesült Arab Emírségek nyomást gyakorol Izraelre, hogy több milliárd dollár értékben adjon el neki légvédelmi rendszereket – jelentette az Israel Hayom.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek is aggodalommal figyeli a teheráni vezetés nukleáris programját. Teherán azt állítja, hogy ez a programja békés célokat szolgál, míg Izrael leszögezte, nem fogja engedni, hogy Irán atomfegyverhez jusson.

Közben az osztrák fővárosban tárgyalások folynak a 2015-ben Iránnal aláírt, majd Washington által egyoldalúan felmondott többhatalmi atomalku újraélesztése érdekében.

Bennett az első izraeli miniszterelnök, aki hivatalos látogatást tesz az Egyesült Arab Emírségekben.

A két ország 2020-ban rendezte kapcsolatait a Donald Trump amerikai elnök által kezdeményezett, úgynevezett Ábrahám Egyezmények keretében, és az emírségek az idén nagykövetséget nyitott Tel-Avivban. A két állam között közvetlen légi járatok is indultak.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑