Szülőföldjén temetik el a Palmyrában elesett hős orosz katonát

Oroszországban végső búcsút vesznek Alekszander Prohorenko hadnagytól, aki saját magára kért légicsapást, miután az Iszlám Állam terroristái bekerítették Szíriában. A 25 éves katona az orosz különleges erők tagjaként vett részt a szíriai Palmyra felszabadításában. A hadnagy holttestét csütörtökön szállították repülővel Moszkvából Orenburg régióba. Szülőfalujában Gorodkiban több százan rótták le kegyeletüket ravatala előtt.

Két napos megemlékezést tartanak Oroszországban Alekszander Prohorenko hadnagy tiszteletére, aki a terroristák elleni harcokban esett el a szíriai Palmyrában.

Prohorenko feladata az orosz légierő támogatása volt, ő adta meg az orosz bombázóknak a terroristák koordinátáit. Megfigyelőként vett részt a tűzvonalban a szíriai Palmyra felszabadításánál, azonban a terroristák körbevették. A fiatal katona ezután saját koordinátáit adta meg és kérte a parancsnokát, hogy bombázzák le őt és vele együtt a terroristákat is.

A hadnagy holttestét szállító repülőgép csütörtökön érkezett meg Moszkvából Orenburg régióba, ahol Prohorenko született. Temetése szülőfalujában Gorodkiban lesz, ahol a katona édesanyja is él. Orosz lapértesülések szerint nagyapja és nagyanyja mellé temetik majd el. A régióban gyásznapot rendeltek el.  A temetésen a családja mellett ott lesznek a hadnagy katonatársai és barátai is. A 25 éves Prohorenko várandós feleségét hagyta hátra.

Áprilisban Prohorenko posztumusz megkapta a legnagyobb orosz állami kitüntetést is.

Orientalista.hu – Orosz Hírek

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑