Tagadják a törökök, hogy menekülő civilekre lőttek

Az újabb vádaskodásokat követően Ankara csütörtökön tagadta, hogy török katonák erőszakkal tartottak vissza szíriai menekülteket a két ország közös határán. Yasin Aktay, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szóvivője az Al-Jazeera Türk hírtelevíziónak nyilatkozva “alaptalannak” nevezte ezeket az állításokat.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet legfrissebb jelentése szerint az elmúlt 12 hónapban török katonák 163 szíriai menekültet öltek meg, akik át akartak kelni a szíriai-török határon. A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet úgy tudja, hogy a török határőrség támadásaiban legalább 31 kiskorú és 15 nő is életét vesztette. A londoni székhelyű OSDH értesüléseit azonban független forrásból szinte lehetetlen ellenőrizni.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet már májusban arra figyelmeztetett, hogy a török határőrök menedékkérőkre lőnek, illetve megverik őket. A török kormány ezeket a vádakat visszautasította, illetve egyedi esetekként kezelte őket és figyelmeztető lövésekről beszélt.

Aktay ezzel jogvédők és szemtanúk ismételt jelzéseire reagált, miszerint a török biztonsági erők lőfegyverekkel és testi bántalmazással akadályozzák az erőszak elől hazájukból menekülni próbáló szíriaiakat a határátkelésben. A török szóvivő bírálatában “kitalációknak” nevezte a vádakat. Hozzáfűzte: Ankara nem folytat olyan politikát, amely civilek ellen irányulna.

Szíriai menekült: a szíriai-török határon átkelni rosszabb, mint a tengeren

A Földközi-tengeri átkelés a görögországi Számosz szigetére könnyebb volt, mint átjutni a szíriai-török határon – jelentette ki egy szíriai menekült az APA osztrák hírügynökségnek. Mohammed tíz hónappal ezelőtt sikerült átjutnia Törökországból a görög partokra. Elmondta: a Szírián keresztül vezető út is veszélyes a különböző fegyveres csoportok és a kormányerők miatt. “Nyolcszor próbáltam átjutni a szíriai-török határon a Rakkától északra lévő kurdok lakta területeken. Minden alkalommal lőttek rám. A török hadseregnek önműködő fegyverei vannak a határon” – számolt be meneküléséről.

Orientalista.hu – Zenobia (Hirado.hu, MTI nyomán)

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑