2019. 12. 04.

Tájfun csapott le a Fülöp-szigetekre, több mint tucatnyian meghaltak

Legalább 17 halottja van a Fülöp-szigetekre lecsapó Kammuri tájfunnak, amely miatt félmillió ember kénytelen volt elhagyni lakhelyét – közölte szerdán a helyi rendőrség és katasztrófavédelem.

Több mint 6500 ház és egy repülőtéri épület rongálódott meg a trópusi vihar keltette heves szélben, amely tetőket sodort el és ablakokat tört be. Egyes, könnyűszerkezetes épületek teljesen megsemmisültek.

Az országban 520 belföldi és külföldi légi járatot töröltek. Csak a főváros, Manila nemzetközi repülőterén mintegy 15 ezer embert érintettek a járattörlések kedden. Szerdától a légikikötő ismét rendben üzemel. Egyes területen az iskolák még szerdán is zárva maradtak, de a kormányhivatalok ismét fogadnak ügyfeleket.

Négy ember egy megáradt folyóba fulladt a szigetállam keleti partvidékén lévő Sorsogón, Dél-Camarines és Quezón tartományokban. Öt ember a kidőlt fák és a levegőben felkavart törmelékek miatt haltak meg Kelet-Mindoro, Marinduque, Leyte és Quezón tartományokban – derült ki a rendőrség tájékoztatásából.

Három ember halálának körülményeit még vizsgálják. Tizennyolc ember megsérült, kettőt eltűntként tartanak nyilván.

A Kammuri szerdára veszített erejéből – közölte a helyi meteorológia. A szél a szigetektől távolodva óránként 95 kilométeres sebességű volt, a széllökések ereje óránként 115 kilométeres.

Idén ez volt a Fülöp-szigeteket elérő huszadik tájfun.

A szigetállamra hat évvel ezelőtt lecsapó Hajnan tájfunnak 6300 halottja volt, és négymillió ember kényszerült lakhelye elhagyására.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑