Cadmus fordítás Cadmus

Tajvan az elnökválasztás eredményének tiszteletben tartására szólította fel Kínát

2024. 01. 14.

A tajvani külügyminisztérium vasárnap felszólította Kínát, tartsa tiszteletben a szigeten a hét végén rendezett elnökválasztás eredményét

A tárca közleményben “abszurdnak” nevezte a voksolással kapcsolatos pekingi visszhangokat, kiemelve, hogy több tucat ország gratulált már az eredményekhez.

A szombati elnökválasztáson a kormánypárt, a tajvani függetlenség támogatójának számító Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje, Laj Csing-Tö leköszönő alelnök győzött a szavazatok 40,1 százalékával, 71,9 százalékos részvételi arány mellett.

Az eredményhirdetést követően Laj külföldi újságíróknak azt mondta, a voksolás megmutatta a nemzetközi közösségnek, hogy “a demokrácia és az önkényuralom közül a tajvani nép az elsőt választja”, aláhúzva: “Tajvan a demokrácia oldalán marad”. Hozzátette ugyanakkor, hogy reméli, folytatódik Tajvan és Kína “együttműködése”.

Az eredményhirdetés után nem sokkal Csen Pin-hua, a tajvani ügyekkel foglalkozó kínai hivatal szóvivője azt közölte, Peking “határozottan ellenzi” Tajvan függetlenségét, a kínai külügyminisztérium egyik szóvivője pedig leszögezte: csak egyetlen Kína létezik.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑