Cadmus fordítás Cadmus

Tajvanon a kormányzó párt jelöltje nyerte az elnökválasztást

2024. 01. 13.

Tajvanon a kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) nyerte meg szombaton az elnökválasztást, miután jelöltje, Laj Csing-tö, aki jelenleg az alelnöki posztot tölti be, a szavazatok több mint 40 százalékát szerezte meg, és két vetélytársa elismerte vereségét.

A szavazatok 99,9 százaléka megszámlálásának eredménye szerint Laj Csing-Töre a választók 40,1 százaléka voksolt.
Laj legfőbb riválisa, Hou Jü-ih, a Kínával szorosabb kapcsolattartásra törekvő fő ellenzéki erő, a Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang, KMT) jelöltje elismerte vereségét, és gratulált Lajnak a győzelemhez. Hasonlóan elismerte vereségét a kevésbé esélyes harmadik jelölt, a Tajvani Néppárt (TPP) színeiben politizáló Ko Ven-csö is.

A megválasztott elnök elismerte ugyanakkor, hogy pártja viszont elveszítette a többséget a szintén szombaton tartott parlamenti választásokon, és együttműködést ígért ellenfeleivel.

A 64 éves politikust Peking “komoly veszélyként” értékelte, mert pártjának álláspontja szerint a sziget de facto független. Kína, amely Tajvant egyik tartományának tekinti, a voksolás előtt “helyes választásra” szólította fel a szavazókat, a hadserege pedig minden “függetlenségi” szándék eltiprását ígérte.

Ha Laj győzelmét a hivatalos végeredmény bejelentése is megerősíti, a DPP harmadik egymást követő időszakra is megszerezte a magas tisztséget, amire nem volt még példa, mióta 1996-ban bevezették a közvetlen elnökválasztást Tajvanon.

Laj, aki szerint csak a tajvaniak dönthetnek a saját jövőjükről, többször is tárgyalásokat kezdeményezett Kínával, de ezeket Peking rendre visszautasította. Kedden kijelentette, hogy a Tajvani-szorosban fenntartja a status quót, és megválasztása esetén “erőn alapuló békére” fog törekedni, de továbbra is nyitott a Pekinggel való együttműködésre az egyenlőség és a méltóság előfeltételei mellett.

Megválasztása után Laj Csing-Tö szombaton ígéretet tett, hogy “megvédi Tajvant Kína fenyegetéseitől és megfélemlítéseitől” és köszönetet mondott a tajvani népnek, “amiért új fejezetet nyitott a demokráciánkban”. Hozzátette: közöljük a nemzetközi közösséggel, hogy a demokrácia és az önkényuralom közül a demokráciát választjuk. Megígérte azonban, hogy folytatni fogják az kereskedelmet és az együttműködést Kínával.

Tajvani médiajelentések szerint a parlamenti választásokon a DPP 51 (a korábbi 62 helyett), a Kuomintang 52, a TPP pedig nyolc képviselői helyet szerzett. A tajvani parlament 113 fős, a képviselőket négy évre választják meg.

Ko Ven-csö újságírókkal közölte, hogy a mérleg nyelve szerepét fogja játszani, anélkül, hogy elárulta volna, kivel akar együttműködni.
Megfigyelők rámutatnak, hogy egy konfliktus a Tajvani-szorosban katasztrofális következményekkel járna a világgazdaságra nézve: a sziget állítja elő a Föld félvezetőinek 70 százalékát, és a világkereskedelemben szállított konténerek több mint 50 százaléka halad át a szoroson.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑