2019. 02. 16.

Talán még életben van az Iszlám Állam által 2013-ban foglyul ejtett jezsuita

A Time napilap február elején megjelent híre szerint a 64 éves jezsuitát két másik nyugat-európai tússzal együtt arra akarja használni az Iszlám Állam, hogy szabadon bocsátásukért cserébe szabad elvonulást kapjon az ellenőrzése alatt álló utolsó területről.

A Rakkában 2013. július végén elrabolt Paolo Dall’Oglio jezsuita szerzetes, a keresztény–iszlám párbeszéd előmozdítója kurd források szerint azok közé tartozik, akiket az Iszlám Állam arra használ fel, hogy zsarolja tárgyalópartnereit. Rajta kívül a terrorszervezet foglya még egy 49 éves brit újságíró, John Cantlie és a Vöröskereszt egy új-zélandi ápolónője. A hat évvel ezelőtt elrabolt brit újságíróról a dzsihadista propaganda több videót is közzétett, az utolsót 2016-ban. A hír forrása szerint az Iszlám Állam megegyezésre törekszik az Egyesült Államok által támogatott kurd-arab haderővel, amely bekerítette katonáit, és szabad elvonulást kér a túszokért cserébe.

A Vatikán bejelentette, hogy jelenleg nincs semmi bizonyíték arra, hogy Dall’Oglio életben van és a tárgyalásokon fel akarják használni. „Az egyetlen dolog, amit mondhatunk, hogy továbbra is imádkozunk Paolo dall’Oglio életéért” – jelentette ki Alessandro Gisotti, a vatikáni sajtóközpont megbízott igazgatója. Mario Zenari, Szíria apostoli nunciusa is csak reménykedik abban, hogy a jezsuita szerzetes még életben van. Az Iszlám Állam elleni harcot vezető kurd-szíriai haderő cáfolta, hogy tudomása lenne Dall’Oglio hollétéről, illetve arról, hogy továbbra is túszként tartanák fogva a dzsihadisták által ellenőrzött területen.

Riccardo Cristiano Közel-Kelet- és Vatikán-szakértő újságíró, Paolo Dall’Oglio barátja szerint elképzelhető, hogy a hír igaz, csakúgy, mint egy másik, amely szerint a kurd-szíriai haderő különleges alakulatot küldött az Iszlám Állam központjába, hogy elfogják al-Bagdadit. Ebben az esetben a jezsuitát és két társát élő pajzsként akarják felhasználni a fundamentalista vezér megmentéséhez.

Nehezen elképzelhető, hogy az amerikaiak által támogatott kurd-arab hadsereg engedélyezi al-Bagdadi szabad elvonulását. Ugyanakkor több helyen, például Libanonban is volt már példa arra, hogy a tárgyalásokon engedélyezték az Iszlám Állam harcosainak szabad elvonulását, viszont Cristiano szerint nem mindegy, kik azok a katonák, akikről jelen esetben szó van.

Magya Kurír

, , ,
Back to Top ↑