Cadmus fordítás Cadmus

Tálib küldöttség tárgyal Genfben humanitárius szervezetekkel és svájci diplomatákkal

2022. 02. 08.

Az afganisztáni tálibok küldöttsége tárgyal a héten Genfben humanitárius szervezetekkel és svájci diplomatákkal – közölte kedden az alpesi ország külügyminisztériumának szóvivője.

A svájci tisztségviselő mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a tálib delegáció látogatása nem értelmezhető a 2021 augusztusában hatalomra került radikális iszlamisták rendszerének elismeréseként.

Mint mondta, a héten kerül sor a találkozóra a külügyminisztériumi delegációval, amelyben képviseltetik magukat a svájci fejlesztési ügynökség munkatársai, valamint a tárca békével és emberi jogokkal foglalkozó, illetve az ázsiai és csendes-óceáni térségért felelős részlegei. Mindemellett a tervek szerint találkozók várhatóak más európai országok, illetve humanitárius szervezetek, így például a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) képviselőivel is.

A svájci ATS Keystone hírügynökség információi szerint a tizenkét fős küldöttséget Latifullah Hakimi mufti vezeti, aki az afgán védelmi tárca egyik magas rangú tisztségviselője, egyben a tálib mozgalmon belüli visszaélések kivizsgálásáért felelős bizottság elnöke.

A tálib küldöttség a Geneva Call nevű jogvédő csoport meghívására érkezett Genfbe. A Geneva Call, amely több éve tevékenykedik Afganisztánban, a nemzetközi humanitárius jog nem állami fegyveres csoportok általi betartása mellett kardoskodik.

A svájci külügyminisztérium tájékoztatása szerint a zárt ajtók mögötti megbeszélések mindenekelőtt olyan kérdésekre összpontosítanak, mint a humanitárius szervezetek hozzáférése a rászoruló lakossághoz, valamint a humanitárius dolgozók védelme és az emberi jogok tiszteletben tartása. Napirendre kerül majd a konfliktus-övezetekben élő gyermekek védelme és az aknamentesítés is.

“A párbeszéd elengedhetetlen a szigorúan semleges és pártatlan humanitárius küldetésünk teljesítéséhez. A héten tárgyalunk az Iszlám Emirátus (Afganisztán tálibok által használt neve) magas rangú küldöttségével, és bízunk benne, hogy e megbeszélések építő jellegűek lesznek ” – mondta az ICRC egyik szóvivője.

A tálibok tavaly augusztusi hatalomátvétele óta Afganisztánban mélyült a humanitárius válság, mert a nyugati országok – valamint a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap – felfüggesztették a segélyek folyósítását, az Egyesült Államok pedig befagyasztotta az afgán központi bank számláit, a rajtuk tárolt mintegy 9 milliárd dolláros vagyonnal.

Az afgán központi bank egyébként kedden közölte, hogy humanitárius segélyként 32 millió dollárt utaltak át számára.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑