Tálib vezetőket engedhetnek szabadon Afganisztánban

Asraf Gáni afgán elnök bejelentette egy keddi sajtóértekezletén, hogy kormánya hajlandó kiengedni a börtönből három tálib vezetőt, ha a tálibok szabadon engedik azt a két nyugati egyetemi oktatót, akit 2016-ban elraboltak.

A szóban forgó tálib vezetők egyike a Hakkani-hálózat fejének, Sziraddzsuddin Hakkaninak az öccse, Anasz Hakkani, és a másik kettő is a hálózathoz tartozik. A három tálib vezetőt a bagrami börtönben tartják fogva, illetve az AP hírügynökség úgy tudja, hogy már ki is hozták őket a börtönből. A két egyetemi professzor, akire ki akarják őket cserélni, a kabuli amerikai egyetemen oktató amerikai Kevin King és az ausztrál Timothy Weekes.

„Közös erővel kutattunk a két professzor után, de nem jutottunk a nyomukra, és információink szerint egészségi állapotuk rosszabbodott az utóbbi időben a terroristák fogságában” – mondta Gáni az állami tévé által élőben közvetített sajtóértekezletén. Hozzátette, hogy a három tálib vezető kiengedése a börtönből nagyon nehéz döntés volt a kormány számára, de a professzorok kiszabadulása érdekében meg kellett hozni. Az elnök kifejezte abbéli reményét, hogy ezzel a cserével közelebb kerül ahhoz is a kormány, hogy közvetlenül tudjon tárgyalni a békéről a tálibokkal.

Az afgán kormány mindeddig nem tudott közvetlenül tárgyalni a tálibokkal, mert a lázadók az Egyesült Államok bábjának tekintik Kabult, és ezért csak Washingtonnal voltak hajlandók leülni. Tavaly kezdődtek béketárgyalások az Egyesült Államok és a tálibok között. Noha a felek szeptemberben még kedvezően nyilatkoztak a megbeszélésekről, nem sokkal később Donald Trump amerikai elnök leállította őket, arra hivatkozva, hogy egyik merényletükben egy amerikai katona is életét vesztette.

A Hakkani-hálózat, amelyről azt feltételezik, hogy az afganisztáni tálib mozgalom része, de központja Pakisztánban van, az utóbbi években több súlyos támadást követet el civilek ellen Afganisztánban.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑