Cadmus fordítás Cadmus

Tálibellenes milíciát alapított az afganisztáni Herát tartomány mudzsahedjeinek volt vezetője

Tálibellenes milíciát alapított Mohammad Iszmail Hán, a nyugat-afganisztáni Herát tartomány mudzsahedjeinek volt vezetője – közölte pénteken a ToloNews afgán hírtelevízió.

A beszámoló szerint a Dzsamiat-i-Iszlami párt magas rangú vezetője több száz hívét szólította fegyverbe a radikális iszlamista tálibok ellen.

A szélsőségesek körzetközpontok tucatjait rohanták le és a tartományi központpontokat fenyegetik, így Herát városát is megközelítették már. Az utóbbi 24 órában nyolc körzet került a tálibok kezére.

Hán kijelentette, hogy megvédik Herát városát, ezt követően pedig a tartomány körzeteinek visszafoglalására fognak összpontosítani.

A tálibok Moszkvában tartózkodó küldöttségvezetője, Sahabuddin Delavar azt állította, hogy időközben Afganisztán területének 85 százalékát ellenőrzik. A kabuli kormány bár cáfolta ezt az állítást, helyi tisztségviselők elismerték, hogy a radikálisok további területeket vontak ellenőrzésük alá.

Megfigyelők attól tartanak, hogy a nemzetközi erők kivonása nyomán a szélsőséges iszlamista tálibok kerülnek ismét hatalomra. A radikálisok az ország több pontján is előrenyomultak a külföldi csapatkivonás nyomán.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑